ADRISU OTVOREN ULAZ

Crkva ostaje bez Croatia osiguranja?

16.09.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Odluka Vlade da se prodajom dionica Croatia osiguranja obeštete umirovljenici obradovala je čelnike Adris grupe koji pokazuju neskriven interes za kupnju najveće hrvatske osiguravajuće kuće. Istovremeno, dovela je u pitanje pregovore Crkve i države o nadoknadi oduzete imovina u vrijeme socijalizma, u kojima su upravo dionice Croatia osiguranja bile 'vruća roba'

Dionicama Croatia osiguranja pokrit će se najveći dio ovogodišnje isplate duga umirovljenicima u ukupnom iznosu od 820 milijuna kuna. Za tu namjenu Vlada je u Umirovljenički fond prebacila udjel od 29 posto dionica Croatia osiguranja, koji prema tržišnoj cijeni vrijedi oko 459 milijuna kuna. Ostatak duga pokrit će se dionicama Jadranskog naftovoda.

Za kupnju udjela u Croatia osiguranje vjerojatno neće nedostajati investitora. Uz potencijalne strane ulagače, glavni domaći kandidat je Adris grupa.

Damir Vanđelić, direktor investicija Adris grupe u nedavnom intervjuu časopisu Banka potvrdio je interes rovinjske tvrtke za Croatia osiguranje. Tom prilikom naglasio je da je Adris akumulirao oko 300 milijuna eura gotovine što znači da bi rovinjska tvrtka bez problema mogla kupiti i mnogo više od 29 posto dionica Croatia osiguranja.

Adrisu bi planove mogli pomutiti mirovinski fondovikoji raspolažu sa znatnim količinama slobodnog kapitalom. U posljednje vrijeme 'mirovinci' su prilično aktivni u kupnji domaćih dionica o čemu svjedoči sudjelovanje u nadmetanjima za udjele u Podravci i AD Plastiku.

Vladina odluka o dodjeli 29 posto dionica Croatia osiguranja za isplatu duga umirovljenicima aktualizirala je i pitanje naplate drugih oštećenika koji imaju potraživanja prema državi. Jedan od njih je i Katolička crkva kojoj je Vlada, navodno, obećala dionice državnih tvrtki u zamjenu za oduzetu imovinu u vrijeme socijalizma.

Još 1998. potpisivanjem Ugovora o gospodarskim odnosima između Hrvatske i Svete Stolice, Vlada se obvezala Crkvi vratiti imovinu nacionaliziranu nakon 1945. Međutim, u proteklih 13 godina proces vraćanja oduzete imovine odvijao se izuzetno sporo pa je do danas riješeno tek 30-ak posto ugovorenih obveza.

Ugovorom su definirani različiti modaliteti obeštećenja, od povrata u naturalnom obliku, preko novčane naknade do dodjele zamjenske imovine. Mogućnost obeštećenja u dionicama državnih tvrtki spominje se nakon neuspješne privatizacije Croatia osiguranja 2002. godine.

Navodno je Vlada ponudila Crkvi kontrolni paket od 25 posto dionica najveće hrvatske osiguravajuće kuće, ali do danas nije postignut sporazum. Na upit tportala o rezultatima pregovorima Vlade i Crke oko odštete, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić nije želio komentirati pregovore, samo jekratko odgovorio da u 'posljednje vrijeme nije bilo razgovora niti oko čega vezanog uz dionice Croatia osiguranja'.

Iako se u ovom slučaju pokazalo da su Vladi umirovljenici važniji od Crkve, ne znači da su propale sve šanse za dogovor Kaptola i Banskih dvora. Nada leži u činjenici da će državi nakon prodaje manjinskog udjela i dalje ostati u vlasništvu 51,28 posto Croatia osiguranja.