VJEROVNICI TRAŽE 1,4 MLRD KUNA

Credo banka bit će likvidirana

21.09.2012 u 09:14

Bionic
Reading

Stečajna upraviteljica Credo banke Ankica Čenić izvijestila je na današnjem ročištu kako su vjerovnici do sada prijavili potraživanja u iznosu od gotovo 1,4 milijarde kuna, od čega je osporila 84 milijuna kuna, a najavila je i likvidaciju Credo banke

Čenić je to izjavila u nastavku ispitnog i izvještajnog ročišta stečajnog postupka nad splitskom Credo bankom koji se vodi na Trgovačkom sudu u Splitu. Ročište je započelo prije šest mjeseci, 22. ožujka, ali je tada prekinuto jer su vjerovnici-štediše osporile prihvaćanje tražbine najvećem vjerovniku, Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) od gotovo 470 milijuna kuna ističući da ta sredstva pripadaju štedišama, a ne državi.

Zastupnik vjerovnika-štediša, odvjetnik Tomislav Krka danas je izvijestio kako je u međuvremenu podnio tužbu Ustavnom sudu Hrvatske tražeći da se DAB, kao najveći vjerovnik iz trećeg višeg isplatnog reda, skupa s vjerovnicima-štedišama, koji su svrstani u četvrti viši isplatni red, uvrste u drugi viši isplatni red.

'U tom bi se slučaju potraživanja DAB-a mogla smanjiti na oko 150 milijuna kuna i stekla bi se šanse da i vjerovnici-štediše budu financijski namireni, što se neće dogoditi ako bi potraživanje DAB-a ostalo gotovo 470 milijuna kuna', ustvrdio je Krka.

Vjerovnici su, unatoč protivljenju stečajnog suca Joze Ćalete, danas prihvatili prijedlog stečajne upraviteljice da se napravi poseban stečajni plan kojim bi se ubrzao stečajni postupak i povećale mogućnosti namirenja vjerovnika.

Po riječima Ankice Čenić, stečajnim bi se planom 'jednokratno prodala cijelokupna imovina Credo banke ili bi se banka kao pravna osoba priključila nekoj drugoj financijskoj instituciji'.

'Stečajna masa Credo banke iznosi oko milijardu kuna i iz nje se neće moći namiriti sve dosadašnje priznate tražbine vjerovnika od oko 1,28 milijardi kuna. No, prodajom cjelokupne aktive banke, ili njeno unovčenje priključenjem nekoj drugoj kreditnoj instituciji bit će moguće u većem postotku namiriti vjerovnike', kazala je.

Istaknula je i kako su do sada u stečajnom postupku namirene sve tražbine radnika Credo banke u iznosu od 9,2 milijuna kuna.

Čenić je ustvrdila i kako Credo banka nema uvjeta za nastavak poslovanja te će stečajni postupak završiti njenom likvidacijom

'Ovo je stečaj likvidacijskog dužnika, jer je Hrvatska narodna banka (HNB) 23. studenog 2011. otvorila likvidacijski postupak nad Credo bankom', objasnila je.

Savjet HNB-a je 22. studenog 2011. godine, zbog utvrđenih bitnih nezakonitosti u poslovanju i neprovođenja mjera naloženih radi otklanjanja utvrđenih nepravilnost, oduzeo odobrenje za rad Credo banci te donio odluku o pokretanju prisilne likvidacije te banke.

Sredinom prosinca prošle godine HNB, DAB i likvidatori Credo banke podnijeli su Trgovačkom sudu u Splitu zahtjev za pokretanje stečaja Credo banke, a stečaj je otvoren 16. siječnja ove godine

Šest dužnosnika Credo banke, osumnjičenih da su zloporabom položaja u gospodarskom poslovanju učinili štetu od 250 miljuna kuna, bilo je uhićeno 10. prosinca, a dva dana poslije pušteni su na slobodu.

Stečajna je upraviteljica danas izvjestila kako je od Odbora vjerovnika dobila zahtjev da protiv osumnjičenika za zloporabu položaja u Credo banci podnese prijavu županijskom Državnom odvjetništvu u Splitu i Županijskom sudu.

Po podacima iznijetim na današnjem ročištu, a temeljem nalaza vještaka, procijenjena vrijednost cjelokupne imovine Credo banke, nekretnina i pokretnina, je oko 1,6 milijardi kuna

Novo ročište je zakazao u roku iduća tri mjeseca.