LAŽNO PRIKAZIVANO POSLOVANJE

Credo banka bankrotirala

  • Autor: HRT/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.11.2011 10:14
  • Objavljeno 23.11.2011 u 10:14
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Splitska Credo banka prva je banka kod nas od početka krize koja je završila u bankrotu. Naime, Hrvatska narodna banka na izvanrednoj sjednici Savjeta oduzela je dozvolu za rad Credo banci, a istodobno je pokrenuta i njezina likvidacija

Riječ je banci koja je osnovana 1993. godine i čini samo 0,44 posto hrvatskog bankarstva. S obzirom na veličinu Credo banke, ne očekuje se da će njezin bankrot imati važnije posljedice za sustav.

Depoziti štediša u Credo banci iznose 465 milijuna kuna i, kako u svojem priopćenju ističe HNB, osigurani su kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i njihovi vlasnici njima će moći nesmetano raspolagati. U HNB-u napominju da će isplata štednje početi već za nekoliko dana.

U listopadu 2008. godine, kada je počela kriza, država je podignula prag osigurane štednje sa 100 tisuća na 400 tisuća kuna, što znači da će biti na gubitku oni koji imaju štednju veću od 400 tisuća kuna.

Credo banka već nekoliko godina posluje s gubitkom. Izvanredni nadzor HNB-a još je u svibnju utvrdio da je Uprava u svojim izvješćima prikazivala stanje bolje nego što je u stvarnosti bilo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!