posrnula megabanka

U Credit Suisse dolazi inspektor koji će tražiti novac nacista

05.12.2023 u 14:49

Bionic
Reading

Švicarska banka Credit Suisse ponovno je angažirala smijenjenog neovisnog kontrolora interne istrage o opsluživanju nacističkih klijenata i računa povezanih s nacistima, prema američkim senatorima koji su istraživali to pitanje

Credit Suisse je pristao ponovo angažirati Neila Baroskyja, koji je napustio poziciju pučkog pravobranitelja kako bi nadgledao bankinu internu istragu, navode u zajedničkoj izjavi Chuck Grassley i Sheldon Whitehouse iz odbora za proračun američkog Senata.

Barosky je vraćen na poziciju supervizora istrage nakon što je senatski odbor objavio da je švicarska banka ometala višegodišnju istragu organizacije za ljudska prava, pokrenutu zbog optužbi o računima potencijalno povezanim s nacistima.

Dvojica američkih senatora utvrdila su istragom da je banka neobjašnjivo smijenila Barofskyja. "Jasna i povijesno cjelovita procjena Credit Suisseovog opsluživanja računa povezanih s nacistima zahtijeva izravno suočavanje s bolnim činjenicama, a ne njihovo zanemarivanje”, rekli su Grassley i Whitehouse.

Iz švicarskog bankovnog diva UBS-a, koji je ove godine preuzeo Credit Suisse, i iz ureda pučkog pravobranitelja nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju te informacije.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'