PROTUPRAVNA ODLUKA

Čović svojim ljudima dao najveće plaće

Direktor Zagrebačkog holdinga Ivo Čović

Direktor Zagrebačkog holdinga Ivo Čović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović u tišini, bez propisanih kriterija i suprotno odredbama kolektivnog ugovora, odlučuje o plaćama svojih najbližih suradnika. Redom je riječ o najvišim funkcijama, podijeljenim u 13 kategorija. Njima se dodjeljuju najviši koeficijenti složenosti poslova koji se onda množe s osnovicom plaće od 2900 kuna, piše Poslovni dnevnik

Sporni koeficijenti iznose od 5,6 do 11 te za njih nema nužne suglasnosti Gradskog ureda za gospodarstvo. Za Holding ne vrijedi Vladino ograničenje o plaćama u državnim tvrtkama, kojima su one za rukovodeće kadrove limitirane na oko 17.000 kuna. U jeku pokušaja rezanja materijalnih prava u Zagrebačkom holdingu radnici su prijavili ovu praksu Državnom inspektoratu u opširnom pismu u kojem navode da se u Zagrebačkom holdingu koeficijenti dijele po podobnosti i bliskosti s predsjednikom Uprave i njegovim pomoćnicima.

Naveli su i poimence određene radnike koji nemaju visoku stručnu spremu nužnu za koeficijente iznad 4, ali su im oni određeni. Također su naveli osobe koje obavljaju iste funkcije, ali imaju različite koeficijente, odnosno plaće. Državni inspektorat potvrdio je Poslovnom dnevniku da je kontrola na temelju tih podataka već poslana u Zagrebački holding.

Normalno bi bilo da i za rukovodeće funkcije postoji određen raspon koeficijenata i definiran broj izvršitelja. U kolektivnom ugovoru napravljen je katalog složenosti poslova i koeficijenata za obračun plaće za 10 kategorija do koeficijenta 4. Propisano je da ostala mjesta iznad toga koeficijenta utvrđuju Gradski ured za gospodarstvo i direktor društva, ovisno o organizaciji društva i ukupnom broju radnika.

Ivo Čović je donio pravilnik u kojem je dodatno razradio radna mjesta, ali je za najviše funkcije ostavio prazno mjesto za koeficijente. Primjenjuje ga više od godinu dana. Gradski ured za gospodarstvo potvrdio je da je dao suglasnost za koeficijente do 5,6, ali da mu ostatak najviših funkcija nije poslan na daljnje usuglašavanje.

'Mi tu više ništa ne možemo, nego je sada na Nadzornom odboru i Skupštini društva da provjere tu praksu. Troškovi radnika u Holdingu su lani rasli 9,4 posto, i to kada je naložena štednja', kaže pročelnik ureda Ladislav Prežigalo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi