BRZA SMJENA U NO HEP-a

Ćosić potvrdio da mu je ostavka sugerirana 'odozgo'

Krešimir Ćosić

Krešimir Ćosić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Samo dva tjedna nakon što je preuzeo mjesto predsjednika nadzornog odbora HEP-a, Krešimir Ćosić podnio je ostavku na članstvo u NO. U kratkom razgovoru za tportal Krešimir Ćosić potvrdio je da je reagirao nakon 'sugestija iz politike'

'Ako je percepcija važnija od činjenica, onda sam suglasan, takva je politika', komentirao je Krešimir Ćosić razloge svoje ostavke, potvrđujući da mu je iz Vlade bio sugeriran odlazak.

Za razliku od našeg razgovora s njim nakon preuzimanja dužnosti šefa NO, danas je zvučao vrlo rezignirano. Tada je s puno optimizma najavljivao ozbiljan angažman na ozdravljenju HEP-a, da bi danas kazao kako je bio spreman preuzeti odgovornost, ali je pravo vlasnika da imenuje i smjenjuje.

'Pravo je vlasnika da imenuje članove nadzornog odbora. Mislim da je jačanje povjerenja u institucije države i Vladu jako važno, mogu reći nacionalni prioritet. Ako mogu dati svoj doprinos tome, onda moj odlazak ima smisla, samo se nadam da je to početak promjena u načinu funkcioniranja nadzornih odbora', komentirao je Ćosić.

Kao pozitivan primjer, istaknuo je nadzorne odbore u razvijenim zemljama koji se popunjavaju timovima stručnjaka s punim radnim vremenom, a ne političarima koji dojure na taj posao s drugog radnog mjesta. Naglasio je kako je uspješnu karijeru imao i prije ulaska u politiku, Ćosić je doktorirao 1984. na FER-u, a 1991. bio je gost istraživač na Aerospace Departmentu na Sveučilištu Michigan.

Na pitanje je li mu odmogla činjenica da mu je sin prokurist tvrtke Korlea, od koje je HEP kupovao struju, Ćosić je izjavio: 'Apsolutno ste u pravu.' Sinu je, nakon završene ekonomije i gospodarske diplomacije, sugerirao da se bavi energetikom, jer u tome vidi budućnost. Priznao je da je kolegi koji je u HEP-u bio zadužen za nabavku struje, sugerirao sina, kada je od njega zatražio da mu preporuči nekog stručnjaka.

Što se tiče mogućnosti da postane predsjednik NO Končara, Ćosić je kazao da je 'čuo nešto o tome, ali da sve ovisi o vlasniku'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi