Svijet bez otpada

Coca-Cola razvija razgradivu papirnatu bocu

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 23.10.2020 09:57
  • Objavljeno 23.10.2020 u 09:57
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Nicolò Campo / ddp USA / Profimedia

Coca-Cola razvija proizvodnju boce u potpunosti izrađene od papira, koja će se moći reciklirati, izvijestila je ta kompanija

Coca-Cola i partneri izradili su prototip prve generacije boce čiji je vanjski sloj ambalaže načinjen od papira, ali s čepom i unutarnjim slojem koji sadrže plastiku. Iako je pri izradi korištena 100 posto reciklirana plastika koja se nakon uporabe može reciklirati, konačni cilj i sljedeći korak je pronaći bocu koja ne sadrži plastiku i u potpunosti je izrađena od papira, kažu u toj kompaniji.

Napominju da je prototip papirnate boce korak u ostvarenju ciljeva plana "Svijet bez otpada". Kroz taj plan The Coca-Cola Company obvezala se do 2030. godine za svaku bocu ili limenku koju proda pomoći prikupiti i reciklirati istu količinu prazne ambalaže s tržišta te koristiti ambalažu koja sadrži 50 posto recikliranog materijala.

Također, kompanija ulaže napore da se do 2025. godine 100 posto primarne ambalaže koju globalno plasira može reciklirati.

U Hrvatskoj kompanija zadnje dvije godine provodila projekt "Od izvora do mora" kroz koji je prikupljala otpad uz obale hrvatskih rijeka, jezera i Jadranskog mora.

Sličnu akciju, nazvanu "Šibenik Zero Waste City", Coca Cola je provela i u tom gradu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!