TAJNE STAŽIRANJA

Čijim se brojkama hvali ministar Mrsić?

02.08.2013 u 07:25

Bionic
Reading

Tri tisuće osoba koje su se uspjele zaposliti nakon stažiranja za 1.600 kuna, a kojima se javno hvali SDP-ov ministar rada, nemaju veze s poticajima za zapošljavanje koje je uvela ova vlada, nego su rezultat mjera iz vremena Jadranke Kosor. Na Mrsićeve ćemo rezultate morati još pričekati

'Mjera od 1600 kuna polučila je uspjeh. Analizom smo utvrdili da se od 5.000 mladih zaposlilo više od 60 posto', pohvalio se nedavno ministar rada Mirando Mrsić novinarima, bez obzira što je riječ o brojkama s kojima on, osim analize, zapravo i nema veze.

Naime, stručno osposobljavanje mladih kroz rad, popularno nazvano stažiranje/volontiranje za 1.600 kuna, uvedeno je još 2010. godine, no do Mrsićeve izmjene zakona u svibnju 2012. moglo se primjenjivati samo kod obrtnika i u državnom sektoru.

Koliko je uspješna mjera nakon Mrsićeva 'poboljšanja' u kojem je stažiranje proširio i na realni sektor (osim obrtništva), za sada nema podataka. 'Početkom 2014. godine imat ćemo prve podatkeo osobama koje su koristile mjeru nakon donošenja izmjene zakona. Tijekom ove godine do 4. srpnja u programima SOR-a je sudjelovalo ukupno 12.609 osoba. Dakle, prvi polaznici prema unaprijeđenoj mjeri izašli su iz programa početkom lipnja ove godine te će se pravi učinak mjere tek vidjeti', odgovorili su tportalu.

Brojka od 3.000 ljudi, kojom se ministar pohvalio, odnosi se na osobe koje su bile uključene u stručno osposobljavanje tijekom 2011. i program završile u prvoj polovici 2012. godine, pojasnili su nam u Ministarstvu rada. Polovica njih uspjela se zaposliti u privatnom, a polovica u javnom sektoru.