SKUPE NEKRETNINE

Cijene stanova u Zagrebu divljaju: Istražili smo zašto i ima li tome kraja

21.03.2018 u 06:49

Bionic
Reading

Nakon dugotrajne krize i sporog oporavka prošle godine došlo je do pravog buma na zagrebačkom tržištu stanova. Kao nekad, novi stanovi prodaju se i prije nego što se završe zgrade, a cijene nezaustavljivo rastu. Istražili smo zašto je cijena četvornog metra novogradnje porasla gotovo 25 posto i što nas čeka u budućnosti

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna cijena četvornog metra novih stanova u Zagrebu iznosila je u drugom polugodištu prošle godine 12.390 kuna (1654 eura), što je čak 24,8 posto više nego godinu prije. Pritom treba naglasiti da su u izračun prosječne cijene uključeni i stanovi POS-a koji su znatno jeftiniji od ostalih.

Podaci portala Njuškalo koji prate kretanje cijene stanova koji nisu novogradnja također ukazuju na snažan uzlet cijena. U veljači je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosila 1789 eura i za osam posto je viša u odnosu na isto razdoblje lani.

Stručnjaci ističu da je na snažan oporavak cijena na najvećem, zagrebačkom tržištu, utjecalo nekoliko faktora. Najveći poticaj rastu cijena donijeli su subvencionirani krediti koji su realizirani upravo u tom razdoblju.

Kako je najviše subvencioniranih kredita odobreno u Zagrebu, jagma za stanovima izazvala je pomutnju na tržištu. 'Mjere koje je donijela država nisu omogućavale kupcima da dugo razmišljaju jer su morali brzo reagirati. Stoga je u kratkom vremenu došlo do snažnog rasta potražnje i realizacije velikog broja prodaja', pojašnjava Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Na rast cijena utjecala je i činjenica da se u posljednje vrijeme više gradi na atraktivnijim lokacijama, na kojima su cijene kvadrata iznad prosjeka. ‘Od početka krize nije se puno gradilo, a osobito nedostaje kvalitetnih novogradnji na boljim lokacijama, što su prepoznali investitori’, napominje Vujović, ističući da na cijene utječu i viši standardi gradnje.

  • +12
Mamutica u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

S obzirom na to da se lani u prodaji našao veći broj skupih stanova, podaci DZS-a donekle zamagljuju stvarnu situaciju jer su cijene na manje atraktivnim lokacijama na kojima prodaja stagnira slabije rasle ili su ostale nepromijenjene.

Pritisak na cijene stvara i turistički procvat Zagreba, zbog čega je velik broj stanova u centru prenamijenjen u turističke apartmane. Pozitivan utjecaj na cijene ima i gospodarski rast, ali i niske kamatne stope, te se sve više ljudi odlučuje na ulaganje u nekretnine.

Nakon cjenovnog buma koji smo doživjeli u prošloj godini ova bi trebala biti nešto mirnija. ‘U ovoj godini očekujem stabilizaciju cijena na dostignutim razinama', kaže Vujović.

Iako se i ove godine očekuje nastavak programa subvencioniranih kredita, država neće svima plaćati polovicu rate kao dosad, nego će subvencija ovisiti o indeksu razvijenosti. Stoga se može očekivati da subvencionirani krediti Zagrepčanima više neće biti tako atraktivni.

Na slabljenje potražnje u ovoj godini utječu i zaoštreni uvjeti kreditiranja nakon promjene Ovršnog zakona, zbog čega je smanjen broj kreditno sposobnih pojedinaca koji mogu dobiti kredit banaka. Na smirivanje cijena sigurno će utjecati i jačanje trenda iseljavanja, kao i rast ponude stanova.

  • +2
U Zagrebu se gradi sve više stanova na atraktivnim lokacijama Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL