na međunarodnim tržištima

Cijene nafte potonule više od 1,5 posto zbog straha od usporavanja potražnje

22.08.2022 u 14:34

Bionic
Reading

Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima za više od 1,5 posto, jer investitori strahuju od usporavanja globalnog gospodarstva i posljedično manje potražnje za energentima, a na cijene je negativno utjecao i rast tečaja dolara

Cijena Brent nafte na londonskom tržištu za isporuke u listopadu pala je u odnosu na petak za 1,6 dolara ili 1,6 posto, na 95,12 dolara za barel.

Na američkom tržištu barelom WTI-ja za isporuke u rujnu trgovalo se po 89,21 dolar, što je za 1,56 dolara ili 1,7 posto manje u odnosu na petak. Prema aktivnijim ugovorima za isporuke u listopadu, cijena barela pojeftinila je 1,52 dolara, na 88,92 dolara. Nakon što su se prošloga tjedna spustile za otprilike 1,5 posto, cijene nafte oslabile su tako i na početku ovoga tjedna uslijed jačanja tečaj dolara i zabrinutosti za potražnju.

"Rast zabrinutosti zbog usporavanja globalnog gospodarstva potaknuo je pad cijena na naftnim tržištima, a tome je doprinio i viši tečaj dolara", rekao je Tatsufumi Okoshi iz Nomura Securitiesa. Jači tečaj dolara, naime, čini naftu skupljom za kupce u drugim valutama.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje tečaja američke valute prema šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je u ponedjeljak na najvišu razinu u zadnjih pet tjedana, nakon što je predsjednik Fedove podružnice u Richmondu Thomas Barkin poručio da su Fedovi dužnosnici skloni bržem povećanju kamatnih stopa.

Ulagači će s velikom pozornošću pratiti izjave predsjednika Feda Jeromea Powella u petak na redovitoj godišnjoj konferenciji američke središnje banke u Jackson Holeu. Cijene nafte pritišće i zabrinutost zbog usporavanja potražnje za gorivom u najvećem svjetskom uvozniku nafte Kini, što je djelomično izazvano energetskom krizom na jugozapadu zemlje, izazvanu toplinskim valom.

  • +14
Nafta Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Zbog krize će se u provinciji Sečuan do 25. kolovoza industrijskim potrošačima produljiti ograničenja korištenja električne energije, dok se zemlja nosi sa sve manjom proizvodnjom struje iz hidrocentrala i porastom potražnje za električnom energijom u kućanstvima. Tržište su zabrinuli i najnoviji potezi kineske središnje banke, koja je u ponedjeljak snizila referentnu kamatnu stopu u nastojanju da oživi gospodarstvo pritisnuto nekretninskom krizom i novim slučajevima covida.