probijena granica od 10 kuna

Cijene mlijeka odletjele u nebo: Sve više mljekara odustaje od proizvodnje, Ministarstvo nema namjeru reagirati

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 12.08.2022 00:07
  • Objavljeno 11.08.2022 u 22:15
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Već mjesecima Hrvatskom i ostatkom EU haraju poskupljenja, a najnoviji proizvod čija je cijena otišla u nebo je mlijeko, probijena je granica od 10 kuna

Cijena mlijeka u trgovinama nevjerojatnih 10, pa čak i više kuna za litru, donosi RTL.

Zbog ovoga glas dižu ne samo samo kupci, već i mljekari kojima od 10 kuna ide samo tri, kolika je otkupna cijena. Najveći dio kolača ide prerađivačima i trgovcima. Mljekari, poput Stjepana Štabi iz okolice Ludbrega za mlijeko dobivaju najmanje u Europskoj uniji. Ljute se na prerađivače i trgovce koji na njima zarađuju.

'Dobro, moraju oni nešto zaraditi, a li ne moraju zaraditi više nego mi koji to proizvedemo', govori za RTL Stjepan, vlasnik OPG-a.

Na litri mlijeka koja košta 10 kuna, stvari stoje ovako: samo 30 posto ili 3 kune idu mljekarima, čak 65 posto ili 6 i pol kuna prerađivačima i trgovcima, a tu je i PDV od 5 posto ili 50 lipa. Stručnjaci ipak upozoravaju da prerađivači i trgovci imaju sve veće troškove, ali da se ne može poreći kako je proizvođačima najteže.

  • +12
  • +9

Krave muzare, proizvodnja mlijeka

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

'Budemo se prestali baviti kad potrošimo ovu hranu kaj imamo, sijeno i to i onda ćemo prekinuti. Livade što imamo sa sijenom i lucernom ćemo izoraditi i onda ćemo posijati kukuruz ili pšenicu, time ćemo se baviti', kaže ranije spomenuti mljekar.

A koji je plan države? U cijenu mlijeka neće intervenirati kao što je nedavno bilo s gorivom.

'Slijedom činjenice da smo članica EU koja je obavezna dijeliti i poštovati zajedničku tržišnu politiku, nacionalnim mjerama se ne predviđa reguliranje cijena mlijeka, dok je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata donesena na temelju članka 9. stavka 2. Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata', rekli su za RTL iz Ministarstva poljoprivrede.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!