DRaMATIČaN RAST

Cijena nafte skočila nadomak 130 dolara, a ako se uvede embargo na rusku naftu, leti na 200 dolara

07.03.2022 u 09:16

Bionic
Reading

Cijena barela sirove nafte skočila je u ponedjeljak nadomak 130 dolara po barelu, što je najviše od 2008., dok Sjedinjene Države i europski saveznici razmišljaju o zabrani uvoza ruske nafte, a oklijevanje u potencijalnom povratku iranske nafte na globalna tržišta potiče strah od problema u opskrbi

Terminski ugovori za naftu Brent u Londonu skočili su za 10,88 dolara, ili 9,2 posto, na 128,99 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate (WTI) porasla za 9,80 dolara, ili 8,5 posto, na 125,48 dolara.

U prvih nekoliko minuta trgovine u ponedjeljak obje su referentne vrijednosti porasle za više od 10 dolara po barelu na najviši nivo od srpnja 2008. s Brentom na 139,13 dolara i WTI-jem na 130,50 dolara. Najviše vrijednosti unutar dana u ponedjeljak su blizu rekordnih razina zabilježenih za oba ugovora od srpnja 2008., kada je Brent dosegnuo 147,50 dolara po barelu, a WTI 147,27 dolara.

Sjedinjene Države i europski saveznici razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, rekao je američki državni tajnik Anthony Blinken u nedjelju, a Bijela kuća koordinirala se s ključnim kongresnim odborima koji pripremaju embargo.

Taj skok cijena djelovat će kao dodatni porez potrošačima, kažu analitičari, a to bi moglo smanjiti potrošnju kućanstava i naštetiti rastu globalnog gospodarstva.

'Ako Zapad odreže većinu ruskog izvoza energije, to bi bio veliki udarac za globalna tržišta. Gubitak ruskih pet milijuna barela nafte mogao bi potaknuti skok cijene barela na 200 dolara i smanjiti rast globalnog gospodarstva', objašnjava Ethan Harris, glavni ekonomist u BofA.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

'Borba za dodatnim količinama nafte za popunjavanje onoga što bi moglo prerasti u ruski izvozni deficit od tri, četiri milijuna barela dnevno nedvojbeno će se ovog tjedna ubrzati', rekla je Helima Croft iz RBC Capitala.

'Ovo bi se moglo pokazati kao težak zadatak jer trenutni slobodni kapacitet OPEC-a leži u Saudijskoj Arabiji, UAE-u, Kuvajtu i Iraku, a procjenjujemo da bi ove četiri zemlje mogle donijeti samo između 2,0-2,5 milijuna barela dnevno u sljedećih 30 do 60 dana', rekla je, dodajući da ostaje vidjeti koliko će se zemalja pridružiti službenom ruskom naftnom embargu.

Analitičari Bank of America procijenili su su da bi, ako se većina ruskog izvoza nafte prekine, moglo doći do manjka od pet milijuna barela ili više, a to znači da bi se cijene nafte mogle udvostručiti sa 100 na 200 dolara po barelu, dok analitičari JP Morgana kažu da bi nafta ovog tjedna mogla skočiti na 185 dolara po barelu.

Rusija je najveći svjetski izvoznik sirove nafte i naftnih derivata s izvozom od oko sedam milijuna barela dnevno ili sedam posto globalne ponude.