ARHITEKT USPJEHA

Charlie Munger, legenda burze i desna ruka Warrena Buffetta, umro u 99. godini

29.11.2023 u 09:16

Bionic
Reading

Milijarder Charlie Munger, investicijski genij i čovjek koji se obogatio prije nego što je postao desna ruka Warrena Buffetta u njegovom koncernu Berkshire Hathaway, preminuo je u 99. godini života

Munger je preminuo u utorak. Konglomerat Warrena Buffetta izvijestio je da ih je obitelj Munger obavijestila da je mirno umro tog jutra u kalifornijskoj bolnici. Trebao je napuniti 100 godina na Novu godinu.

'Berkshire Hathaway ne bi mogao doseći svoj sadašnji status bez Charliejeve inspiracije, mudrosti i sudjelovanja', izjavio je Buffett u priopćenju. Osim što je bio potpredsjednik Berkshirea, Munger je bio odvjetnik, predsjednik i izdavač Daily Journal Corpa, član nadzornog odbora Costca i filantrop.

Početkom 2023. Mungerovo bogatstvo procijenjeno je na 2,3 milijarde dolara - što je iznenađujuće visok iznos za mnoge ljude, ali znatno manji od Buffettova nevjerojatnog bogatstva, koje se procjenjuje na više od 100 milijardi dolara.

Munger, koji je bio poznat po tome da je nosio naočale debelih stakala, izgubio je lijevo oko nakon komplikacija tijekom operacije 1980. godine.

Buffett ga je ovlastio za proširenje svoje strategije ulaganja, a umjesto fokusa na problematične tvrtke po niskim cijenama, on je stavljen na visokokvalitetne, ali podcijenjene tvrtke.

Prvi primjer te promjene bila je Mungerova sposobnost da uvjeri Buffetta da odobri kupnju See's Candiesa za 25 milijuna dolara, unatoč tome što je kalifornijski proizvođač slatkiša imao godišnju dobit od samo oko četiri milijuna dolara. Od tada je See's Candies donio više od dvije milijarde dolara prihoda Berkshireu.

'Munger me odvikao od ideje kupnje vrlo prosječnih tvrtki po vrlo jeftinim cijenama, znajući da u tome ima nekog malog profita, i traženje nekih stvarno divnih poslova koje bismo mogli kupiti po pristojnim cijenama', rekao je Buffett u svibnju 2016.

Charles Thomas Munger rođen je u Omahi 1. siječnja 1924. Njegov otac Alfred bio je odvjetnik, a majka Florence potjecala je iz ugledne obitelji.

Sa 17 godina napustio je Omahu i upisao se na Sveučilište u Michiganu. Dvije godine kasnije, 1943., prijavio se u američke zračne snage. Vojska ga je poslala u Kalifornijski institut za tehnologiju u Pasadeni da proučava meteorologiju.

U Kaliforniji se zaljubio u cimericu svoje sestre, Nancy Huggins, i oženio je 1945. Iako nije završio preddiplomski studij u Kaliforniji, Munger je diplomirao na Harvard Law Schoolu 1948. Osnovao je odvjetničku tvrtku Munger, Tolles & Olson 1962. godine i usredotočio se na upravljanje investicijama u hedge fondu Wheeler, Munger & Co., koji je također osnovao te godine.

Zatvorio ga je 1975., a tri godine kasnije postao je potpredsjednik Berkshire Hathawaya.

Kao filantrop donirao je stotine milijuna dolara obrazovnim institucijama, uključujući Sveučilište u Michiganu, Sveučilište Stanford i Harvard Law School, često s uvjetom da prihvate njegove projekte izgradnje, iako nije bio formalno obrazovan kao arhitekt. Munger i njegova supruga imali su troje djece, kćeri Wendy i Molly i sina Teddyja, koji je preminuo od leukemije u dobi od devet godina. Mungeri su se razveli 1953.

Dvije godine kasnije oženio je Nancy Barry. Par je imao četvero djece, Charlesa Jr., Emilie, Barryja i Philippa. Također je bio očuh njezina dva sina, Williama Harolda i Davida Borthwicka.