NOVI PROROK

Warren Buffet otkrio nasljednika na čelu Berkshire Hathawayja

05.05.2021 u 08:59

Bionic
Reading

Greg Abel, potpredsjednik Berkshirea Hathawayja, zamijenit će čuvenog investitora Warrena Buffetta na čelu kompanije čime je okončana jedna od najvećih nepoznanica korporativne Amerike

Jedan od najčuvenijih američkih, ali i svjetskih investitora, Warren Buffett, okončao je višegodišnja nagađanja tko će ga naslijediti na čelu kompanije Berkshire Hathaway. Kada se 91-godišnji Buffett i njegov dugogodišnji poslovni partner, 97-godišnji Charlie Munger odluče povući, kormilo kompanije preuzet će sadašnji potpredsjednik Greg Abel.

Time je i riješeno jedno od najvećih pitanja nasljeđivanja u korporativnoj Americi. Abel, 59-godišnji Kanađanin, od 2018. upravlja svim poslovima Berkshire Hathawayja koji se ne tiču osiguravateljnog poslovanja, piše Poslovni dnevnik.

Taj segment poslovanja zapošljava 250.000 ljudi i zaslužan je za preko 150 milijardi dolara prihoda. Na mjesto potpredsjednika došao je nakon što je energetsko poslovanje kompanije izgradio u vodećeg američkog pružatelja energetskih usluga. Velik broj analitičara i ranije je smatrao da je Abel prirodni izbor za Buffettova nasljednika koji će najvjerojatnije očuvati korporativnu kulturu kompanije. “On je u kompaniji i sa kompanijom i zna kako je Warren radio”, ističe za Wall Street Journal Thomas Russo, partner u tvrtki Gardner, Russo & Quinn koja je dugogodišnji dioničar Berkshirea s udjelom vrijednim milijardu dolara.

Drugi kandidat za nasljednika bio je 69-godišnji Ajit Jain koji vodi osiguravateljno poslovanje kompanije. No, Buffett je prednost dao Abelu jer je mlađi što “čini stvarnu razliku”, kako prenosi CNBC. Iako Greg Abel ne dijeli Buffettovu sklonost javnim istupima – a mnogi kažu da nema ni njegovu karizmu – u posljednje vrijeme sve se češće pojavljuje u javnosti.

Prošle i ove godine govorio je na godišnjoj skupštini dioničara. Na ovogodišnjoj skupštini, održanoj tijekom prošlog vikenda, Abel je odgovarao na pitanja o energetskom poslovanju Berkshire Hathawayja te sposobnostima kompanije u postizanju ciljeva propisanih Pariškim klimatskim sporazumom u koji se SAD vraća u mandatu predsjednika Joea Bidena.

Inače, Abel već dugo uživa Buffettovo veliko povjerenje. U videoporuci 2013. Buffett ga je nazvao “prvoklasnim ljudskim bićem”.

“U svijetu je mnogo pametnih ljudi, ali neki od njih čine vrlo glupe stvari. On je pametan čovjek koji nikada neće učiniti glupost”, izjavio je tada Prorok iz Omahe, kako je Buffettu nadimak zbog iznimnih uspjeha u investiranju. Warren Buffett na čelu je Berkshire Hathawayja od 1965. godine, a tijekom godinama izgradio je poslovno carstvo vrijedno 628 milijardi dolara koje ima udjele u nizu najvećih i najpoznatijih američkih kompanija. Trenutno najveći pojedinačni udjel, 5 posto dionica, Berkshire drži u Appleu.

Pitanje Buffettova nasljednika prvi se puta pojavilo još 2006. kada je tada 75-godišnji investitor to spomenuo u redovnom godišnjem pismu dioničarima. Njegov najstariji sin Howard vjerojatno će postati neizvršni predsjednik kompanije. Investicijski menadžeri Todd Combs i Ted Weschler trebali bi postati glavni investicijski direktori kompanije, prenose američki mediji.