KVALITETA USLUGA

Četvrtina gostiju ne osjeća se ugodno na Jadranu

19.08.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Istraživanje agencije Heraklea, koja je specijalizirana za mystery shopping, o kvaliteti usluge na vrhuncu turističke sezone u Hrvatskoj pokazalo je kako se četvrtina gostiju ne osjeća dobrodošlo na Jadran, a najčešći razlog tomu je osjećaj gosta da ne dobiva vrijednost za svoj novac

'Istraživanje je pokazalo kako se četvrtina gostiju ne osjeća dobrodošlo na Jadranu. Iako je vidljiv pozitivan pomak u odnosu na 2009. godinu, još uvijek je to prevelik broj u odnosu na to koliko gostiju pristigne na odmor u našu zemlju', navodi se u priopćenju Heraklee.

U razdoblju od 15. srpnja do 15. kolovoza tajni su gosti mjerili kvalitetu usluge u maloprodaji, prijevozu, smještaju, pri kupnji suvenira, pri traženju informacija te u ugostiteljskim objektima, a obuhvaćeno je 237 raznih turističko-ugostiteljskih objekata diljem Jadrana podijeljenih u pet regija - Istra, Kvarner, sjeverna, srednja i južna Dalmacija.

Tajni su gosti pritom pažnju usmjerili na osnovne elemente usluge - početni pozdrav, osmijeh, nuđenje dodatnog proizvoda, zahvalu i na kraju osjećaj dobrodošlice, a ove godine po prvi put se istraživalo i izdavanje računa za proizvode i usluge.

Po podacima Heraklee, oko 76,8 posto gostiju imalo je osjećaj dobrodošlice (2009. takvih je bilo 67,6 posto). Kad se usporede rezultati od prije dvije godine s ovogodišnjim, vidi se pozitivan pomak za 9 posto (ukupno i sam osjećaj dobrodošlice), navode iz Heraklee.

Osmijeh i zahvalu dobije tek svaki treći gost (77,1 posto), a i dalje je najlošiji rezultat u nuđenju dodatnih proizvoda gostima (tek 38,4 posto).

Tajni su gosti ovo ljeto obratili pozornost i na izdavanje računa, a istraživanje je pokazalo da svaki peti račun (21 posto) nije izdan. Računi se, kako se navodi, većinom nisu izdavali u slastičarnicama i suvenirnicama, a nerijetko i u restoranima i kafićima.

Prema regijama, ove godine Kvarner od Istre preuzima vodeću poziciju gdje se poštuje gotovo tri četvrtine standarda (72,78 posto), dok južna Dalmacija nažalost tradicionalno zauzima posljednje mjesto sa 56,52 posto