obnovljivi izvori

Češki Woodburn Capital gradi solarne elektrane u Hrvatskoj. Otkrili su nam svoje planove

29.07.2023 u 15:38

Bionic
Reading

Čak 12,5 milijuna eura – na toliko je ukupno procijenjena vrijednost dviju solarnih elektrana u Općini Brdovec pokraj Zaprešića i u Stankovcima u Zadarskoj županiji, koje gradi češka tvrtka Woodburn Capital Partners. Voditelj razvoja Mirko Medenica potanko nam je objasnio kakvi su planovi tvrtke u Hrvatskoj

Investicijska vrijednost elektrane u Brdovcu iznosi devet milijuna kuna, a u Stankovcima je ona procijenjena na 3,5 milijuna. 'Uobičajeno, takvi projekti ostvaruju povrat ulaganja nakon osam godina', govori nam Medenica.

Radovi na elektrani u Stankovcima već su počeli pa bi ona trebala krenuti u pogon do kraja ove godine. 'Što se tiče izgradnje, surađujemo s Općinom Stankovci i tvrtkom WOLTAIR kao građevinskim partnerom. Što se tiče opskrbe obnovljivom energijom, trenutno smo u naprednim pregovorima s međunarodnim hotelskim lancem', navodi naš sugovornik.

Radovi u Brdovcu kreću pak krajem ove godine, a elektrana instalirane snage 10 megavata trebala bi biti operativna sredinom 2024. na zemljištu od 120.000 četvornih metara koje je Općina Brdovec iznajmila češkoj tvrtki. Godišnja najamnina zemljišta iznosi 750.000 kuna. Bit će to jedna od najvećih solarnih elektrana u Hrvatskoj te bi svojom snagom mogla opskrbiti oko 2500 kućanstava, što je otprilike svih oko 11.000 stanovnika Općine Brdovec, ili veći proizvodni pogon u tamošnjoj industrijskoj zoni.

‘Naš primarni fokus bit će isporuka energije lokalnoj industriji na lokaciji i izvan nje. Vodimo razgovore s Tevom, Pfizerom i drugim relevantnim lokalnim industrijama i tvrtkama, npr. hotelskim lancem blizu Stankovaca, koje traže opskrbu obnovljivom energijom kako bi upravljale svojim ESG i održivim odgovornostima', kaže nam Medenica.

Životni vijek elektrane je 25 godina, koliko traje i ugovor tvrtke s Općinom Brdovec. A što nakon toga?

‘Postojeći solarni paneli bit će odlagani na ekološki prihvatljiv način. Slijedi ponovno pregovaranje s Općinom Brdovec. U tom trenutku možemo potpisati novi ugovor i instalirati najnoviju generaciju fotovoltaičnih panela ili možemo vratiti cijelu lokaciju na poljoprivredno korištenje, kao što je bilo prije. Treća mogućnost je uvesti kombiniranu solarnu elektranu i proizvodnju stoke ili usjeva. U svakom slučaju, govorimo o zelenoj tranziciji jer su svi utjecaji privremeni i reverzibilni’, ističe Medenica.

Ambiciozne planove tvrtka ima i u regiji. Trenutno, naime, procjenjuju nekoliko projektnih prilika, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Crnoj Gori. ‘Imamo kontakte s vladinim uredima, općinama i vlasnicima zemljišta te smo već imali početne razgovore s potencijalnim partnerima za izvođenje zemljanih radova i izgradnju’, otkriva nam.

Woodburn Capital Partners do danas je uložio više od 75 milijuna eura u projekte na biomasu i solarnu energiju. Cilj im je postati vodeći developer i operator u području obnovljive energije, i to u regijama središnje, istočne te južne Europe.

A solarne elektrane tek su početak, jer tvrtka će u Hrvatskoj investirati i u vjetroelektrane. Planiraju ostvariti preko 500 megavata širom Hrvatske – što solara, što vjetroelektrana – koje će tijekom tri godine postupno puštati u pogon.

‘Smatramo da dobro razumijemo ne samo Hrvatsku, već i srednju i istočnu Europu. Hrvatska ima prednost u tome što je općenito sunčana, što je ključno za solarnu energiju. S time na umu, također ćemo investirati u vjetroelektrane. Trenutno imamo preko 500 MW obnovljivih energetskih postrojenja u pripremi.

Također nam je važno da općine s kojima surađujemo već imaju iskustva sa solarnim elektranama i jasno definirane potrebe za potrošnjom energije. Povijesno gledano, naša prethodna ulaganja u Hrvatskoj bila su u kogeneracije biomase – ukupno smo uspješno realizirali tri postrojenja’, navodi Medenica, dodajući:

'Sa strateškim partnerima smo, dakle, implementirali tri velike elektrane na biomasu s ukupnim električnim izlazom od 15 MW i toplinskim izlazom od 36 MW, uz dva solarna parka ukupne snage 5,1 MW. Osim već spomenutih projekata u Brdovcu i Stankovcima, imamo niz projekata u Hrvatskoj i regiji koje ćemo najaviti u narednim mjesecima.'

Pojasnio nam je i što znači da su kao akter na tržištu obnovljive energije prihvatili pristup vertikalne integracije.

'Za nas vertikalnost integracije znači da kontroliramo cijeli razvoj i operativni proces – od istraživanja lokacija, suradnje s općinama i planiranja projekta, preko uključivanja investitora i fizičke izgradnje, do izravne prodaje krajnjim kupcima i operacija postrojenja.

Ključni element koji postižemo takvom investicijskom i operativnom strategijom je vrijeme: što prije trebamo našu energiju dovesti na tržište. Dakle upravljanje pravom lokacijom, regulatornim okvirom, odnosima s dionicima, kao i operacijama, omogućuje nam bolju optimizaciju planiranja i provedbe’, kaže Medenica.

Smatra da je hrvatska Vlada svjesna potencijala obnovljivih izvora energije te da predvodi put usvajanja dugo očekivanog pravilnika o kriterijima i uvjetima za izdavanje energetskih dozvola, pojednostavljujući administrativne postupke i otvarajući put rastu obnovljivih izvora energije.

‘Time se osigurava potrebna razina jasnoće i stabilnosti za operatore, kao i investitore u obnovljive energije, dodatno jačajući sektor u cjelini. Na lokalnoj razini prepoznaje se važnost mogućnosti pružanja obnovljivih izvora energije kao dijela procesa privlačenja značajnih korporativnih i industrijskih partnera u različite poslovne i industrijske zone u sklopu dostupne infrastrukture. U Brdovcu i Stankovcima već imaju iskustva s proizvodnjom obnovljive energije pa je proces bio vrlo gladak’, pojašnjava Medenica.

S obzirom na to da su Woodburn Capital Partners češka tvrtka, Medenica kaže da je Češka doživjela značajnu izgradnju solarnih, a u nešto manjoj mjeri i vjetroelektrana krajem 2000-ih, uz značajnu potporu vlade putem tadašnjeg zakona o poticanju korištenja obnovljivih izvora energije. Taj je zakon, kaže, pružao financijske poticaje investitorima/operatorima, no kasnije je ublažen, što je rezultiralo time da posljednjih više od deset godina nije bilo značajne izgradnje.