SPORNI KOLATERAL

Česi žele naplatiti 15 mil. eura od klijenata Centar banke

11.09.2013 u 12:33

Bionic
Reading

Nakon što je izašlo na vidjelo da je više od 60 posto kreditnih plasmana Centar banke nenaplativo pokazuje se da je i velik dio kvalitetnih plasmana založen za interventni kredit koji je odobrila češka J&T banka

Ovih dana klijentima Centar banke počela su stizati pisma češke J&T banke sa zahtjevom da uplaćuju kreditne rate na račun te banke jer ona ima kolateral na potraživanja u visini od 15 milijuna eura.

Taj kolateral Česi su dobili nakon što su odobrili Centar banci dugoročnu kreditnu liniju za likvidnost u iznosu od 15 milijuna eura. Međutim kada ih je HNB pritisnuo da sklope ugovor o dokapitalizaciji Centar banke, oni su tu obvezu smanjili na razinu kratkoročnog kredita od samo 5 milijuna eura.

U konačnici, Česi su uplatili Centar banci svega tri milijuna eura, a sada žele naplatiti kolateral od 15 milijuna eura. Viceguverner HNB-a Damir Odak poručuje tvrtkama da ignoriraju zahtjev J&T banke.

'Klijentima Centar banke koji su dobili takvu obavijest poručujem da ne plaćaju ništa, nego da pričekaju otvaranje stečajnog postupka, kada će o svemu odlučivati stečajni sudac', poručuje Damir Odak.