OD DRŽAVE TRAŽI OTPIS DUGA

Čermak nudi 27 milijuna eura za Dioki i Dinu

04.04.2013 u 10:22

Bionic
Reading

Tvrtka Crodux plin umirovljenog generala Ivana Čermaka u ponudi za preuzimanje posrnulog carstva Roberta Ježića Diokija i Dina-Petrokemije nudi 27 milijuna eura za preuzimanje oba pogona, kao i zemljišta namijenjenog za LNG terminal u Omišlju na Krku, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Čermak obećava pokretanje proizvodnje u oba pogona, zadržavanje postojećih radnih mjesta te otvaranje petstotinjak novih, piše Jutarnji list

Od države traži da otpiše sve dugove od oko 40 milijuna kuna na teret njihovih potraživanja, iako to rješenje zakon ne predviđa. U predstečajnoj nagodbi može se otpisati 70 posto duga spram Ministarstva financija, odnosno potrebno je podmiriti 30 posto ukupnog duga.

Pozivajući se na neslužbene izvore, list piše da je Čermaku povoljnije rješenje ako bi cijeli pogon mogao preuzeti nakon provedenog stečaja. Tada ne bi bilo bojazni da se kasnije pojavi neki novi vjerovnik, no tada bi se mogli javiti i drugi interesenti.

Prodajom LNG terminala podmirio bi radnička potraživanja za koja planira izdvojiti 11,2 milijuna eura. Vjerovnici Diokija i Dine, njih 900, potražuju ukupno oko dvije milijarde kuna. Najveći vjerovnik je Hypo banka s ukupnim potraživanjem od 60 milijuna eura. Nadalje milijunske iznose potražuju i Ina, HEP, pa i druge banke.

Među prijavama tražbina vjerovnika spram Diokija ističe se i ona dnevnog lista Novi list koji potražuje 21,5 milijuna kuna. Iako su priloženi računi u njima se ne navodi točno što je to dnevni list prodavao Diokiju.