ENERGETSKE FRANŠIZE

Centar energije komercijalizira obnovljive izvore

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 18.04.2011 18:14
  • Objavljeno 18.04.2011 u 16:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Korištenjem besplatne energije iz obnovljivih izvora, ulaganje u opremu isplaćuje se već za nekoliko godina. Prvi put u Hrvatskoj osječki Centar energije d.o.o. ponudio je putem franšize certificiranu ugradnju najnovije tehnologije u pet slavonskih gradova, a hrvatsko tržište planiraju pokriti za dvije do tri godine

Jedinstven je to projekt u europskim razmjerima, a pred novinarima ga je danas podržao zamjenik osječkoga gradonačelnika i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Ivan Vrdoljak, jedan od najozbiljnijih kandidata za ministra energetike u budućoj vladi, bude li je sastavila 'kukuriku koalicija'.

Napredne sustave za korištenje energije iz obnovljivih izvora Centar energije ugradio je u nekoliko stambenih zgrada u Slavoniji i nakon što su dokazali njihovu učinkovitost, odlučili su uslugu savjetovanja i ugradnje ponuditi domaćem, ali i tržištu susjednih zemalja. Ta je tehnologija od ovoga tjedna dostupna građanima Osijeka, Đakova, Našica, Županje i Slatine – gdje s certifikatom Centra energije u vlastitim prostorima rade osposobljeni monteri – a narednih mjeseci novi uredi s franšizom Centra energije otvarat će se diljem Hrvatske. Za to će im, očekuju, biti potrebno nešto više od 200 partnera-montažera.

'To nam daje mogućnost kvalitetnijeg nastupa prema bankama i osiguravateljskim kućama, ali i prema proizvođačima opreme, pa ćemo korisnicima moći ponuditi povoljnije cijene. Franšizu smo namijenili monterima grijanja i fotonaponskih ćelija te trgovcima tom opremom koje ćemo obučavati kako bi nas mogli kvalitetno zastupati. Moraju svladati poseban odnos prema klijentima, upoznati ih s prednostima primjene obnovljivih izvora energije, urediti svoj prodajni prostor u skladu s našim standardima radi prezentacije opreme, a bit će osposobljeni i za montažu opreme i provjeru funkcionalnosti sustava. Također, moći će izračunati potrebne kapacitete, vrstu i snagu opreme za grijanje te ponuditi više varijanti za određen prostor kako bi se optimalno zadovoljile potrebe kupca. Procjenjujemo da je 70-ak posto postavljenih instalacija predimenzionirano, pa osim što više stoje, više i troše', kaže Janoš Seleši, osnivač i vlasnik tvrtke Agria d.o.o., u čijem je vlasništvu Centar energije.

Prvih pet višegodišnjih poslovnih partnera koji će ih zastupati obučili su prošlog petka, a redovito će ih upoznavati i s najnovijim dostignućima u toj oblasti. Putem računalnog programa pratit će njihovo poslovanje i pomagati im, no svaki od njih odgovarat će za svoj rad, a u slučaju ozbiljnijeg odstupanja od standarda izgubit će licencu.

'Ekonomski razlozi naš su najjači argument, jer se troškovi instaliranja opreme isplaćuju već za tri do šest godina, zavisno od vrste i količine, a potom ti sustavi štede novac. Za primjenu obnovljivih izvora energije zainteresirano je do deset posto kupaca, a do 70 posto za to da su im instalacije ispravno dimenzionirane, kvalitetne i estetski prikladne', zaključuje Seleši i navodi da će osim u Osijeku, regionalni Centar energije otvoriti u Zagrebu i Splitu.

Na razvoju projekta franšize godinu i pol dana radili su inženjeri Centra, Đorđe Marković, Ferenc Akerman i Goran Fabijančić, koji za ugrađenu i redovito servisiranu opremu daju petogodišnje jamstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi