VLAHO KOJAKOVIĆ:

'Čeka nas revolucionarni pad cijena nekretnina'

02.06.2010 u 15:32

Bionic
Reading

'Prema statistikama, u Zagrebu postoji oko 13 tisuća neprodanih stanova. Sam taj broj govori da se cijene moraju revidirati na mnogo normalnijoj i nižoj osnovi', ističe Vlaho Kojaković, direktor hrvatske podružnice mađarskog Trigranita u intervjuu Lideru, u kojem najavljuje revolucionaran pad cijena nekretnina u Hrvatskoj

Kojaković je jedan od rijetkih građevinara koji otvoreno priznaje da su cijene nekretnina u Hrvatskoj još uvijek prenapuhane. Kao glavni argument navodi usporedbu cijena stanova u Zagrebu i europskim metropolama. 'Ako je cijena stana u Beču ili Trstu između 1.500 i 2.500 eura, a u Budimpešti možete za 1.300 do 1.500 eura kupiti stanove u zgradi koja je energetski učinkovita, ima zajednički bazen i portira, to je znak da se u Hrvatskoj mora dogoditi revolucija cijena', tvrdi Kojaković te predviđa da će banke koje sjede na hipotekama morati neprodane stanove prodavati po cijeni kredita koji još nije otplaćen.

'Iste su banke financirale graditelje, građevinske firme i kupce. Banke doslovno sjede na tri grane i pitanje je koju će najprije početi rezati. Banke će, ako ništa drugo, morati skratiti jednu od tih triju grana', smatra Kojaković.