TISKARA VJESNIK PRED ŠTRAJKOM

Čačićeva formula razveselila upravu, sindikat skeptičan

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 02.07.2012 17:02
  • Objavljeno 02.07.2012 u 16:30
VJESNIK

VJESNIK

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Optimistična izjava prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića koji je u nedjelju u Toplicama Sveti Martin kazao da ima zainteresiranih investitora za tiskaru Vjesnik nije otklonila najavu štrajka zbog koje je upitno hoće li sljedeći tjedan izaći mnoga izdanja EPH, od Jutarnjeg lista preko Sportskih novosti do Globusa. U Sindikatu grafičara očekuju da će do štrajka ipak doći, dok je predsjednik uprave Zlatko Šoštarić zadovoljan što Vlada traži rješenje i nada se da radnici neće prekinuti poslovanje

'Nemamo nijednu ponudu na stolu. Verbalnim obećanjima više nitko ne vjeruje i Čačićeva izjava nije nikakva garancija', kazao je predsjednik Sindikata grafičara i nakladničke djelatnosti Stjepan Kolarić. Do srijede će radnici, njih 370, na referendumu odlučiti jesu li za štrajk, a Kolarić je uvjeren da će odgovor biti potvrdan, s obzirom na to da su tri mjeseca bez plaće. Nakon što istekne zakonski predviđen period mirenja u roku od pet dana, strojevi tiskare trebali bi se ugasiti. Tako bi sljedeći tjedan mogli ostati bez EPH izdanja, koja se tiskaju u ovom državnom gubitašu i 'pune' oko polovice njegovog prometa.

Suvlasnik EPH, Ninoslav Pavić u nedavnom se intervjuu u Jutarnjem listu požalio kako bi stečaj tiskare Vjesnik mogao značiti kraj za puno izdavača, tako i za EPH, te da nije siguran da 'Vlada u tome vidi neki problem'.

Dva tjedna kasnije potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na stranačkom skupu u Svetom Martinu izašao je s formulom za spas tiskare, tvrdeći da ima dva zainteresirana investitora, domaćeg i stranog. Nakon što se izdvoji tiskarska djelatnost, tiskara bi, prema Čačićevoj formuli, trebala za jednu kunu iznajmiti prostor, dok će strojevi i radnici dobiti novog vlasnika. Kolarić kaže da su uputili 150 dopisa prema Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu financija, na koje se nitko nije javio. Ipak, naglašava da će radnici prihvatiti svako rješenje u kojem će se pronaći novog vlasnika i nastaviti s poslovanjem.

Predsjednik uprave tiskare Vjesnik Zlatko Šoštarić upozorava da štrajk još nije najavljen, nego tek referendum na kojem će radnici odlučiti žele li sudjelovati u 'industrijskim akcijama' uslijed neisplate plaće. 'Radnici su bez plaće već dva mjeseca, svaki dan rade u tri smjene sve dane u mjesecu i za razumjeti je njihov stav i poteškoće na koje nailaze uslijed neisplaćenih plaća. A s druge strane su razumni i ne žele prekinuti proizvodni proces odnosno ugroziti poslovanje naših poslovnih partnera', kazao je za tportal.

Šoštarić kaže da im promet raste i iznosi preko 10 milijuna mjesečno te da je kompanija spremna za privatizaciju. 'Na koji način i kako ćemo zamišljenu operaciju provesti u djelo, još je preuranjeno govoriti, ali svakako je inicijativa, odnosno Vladino rješenje za svaku pohvalu jer će sačuvati našu proizvodnju i većinu radnih mjesta, a što će opet biti uvjetovano u javnom natječaju za prodaju tvrtke. U tom dijelu nitko neće ostati zakinut, ni radnici ni dobavljači', kazao je.

Iako se u vrijeme HDZ-ove vladavine nitko nije javio na tri natječaja za prodaju tiskare, Šoštarić tvrdi da interes za tiskaru nikada nije niti prestajao. 'Svojim kapacitetima i znanjem ova je tiskara svakom vlasniku koji se bavi ovakvom djelatnošću vrlo interesantna. Iz naših strojeva svakodnevno izlazi gotovo 65 posto svih revija i novina koji se nalaze na prodajnim mjestima', rekao je.

Lani je tiskara poslovala s gubitkom od 50 milijuna kuna, unatoč prihodima od 131,5 milijuna kuna. U prvom ovogodišnjem kvartalu uprihodili su 26,6 milijuna kuna, no gubitak je narastao na 9,2 milijuna kuna, a kratkoročne obveze na čak 138,7 milijuna kuna. Potraživanja su iznosila 37,7 milijuna kuna. U sindikati kažu da su problemi nastali jer su desetljeće preuzimali gubitke lista Vjesnik, pa nisu mogli konkurirati privatnim tiskarama. Njihovi najveći dužnici su na sudu, riječ je o izdavačima dvaju ugaslih novina. To su Narodne novine press - izdavač lista Vjesnik – koje duguju 5,4 milijuna kuna, NCL grupa s dugom za svoja izdanja od šest milijuna kuna i Bussnes.hr koji još izlazi i nije podmirio dug od tri milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi