PREOPTEREĆENE AMBULANTE

Manjak liječnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji: Evo kako ih žele privući

03.07.2023 u 20:20

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemska županija suočava se s iznimno ozbiljnim problemima zbog nedostatka liječnika obiteljske medicine. Naime, u ovom trenutku postoji manjak 15-ero liječnika i čak šest ordinacija bez stalnog je obiteljskog liječnika. Dok liječnici uglavnom biraju velike gradove za život i rad, slavonske općine razmišljaju kako bi ih ipak zadržali u Slavoniji. Dovoljno ih ima u Županji i Vukovaru, ali ih nedostaje u Vinkovcima zbog odlaska na specijalizaciju

U ambulanti obiteljske medicine u Vinkovcima telefoni ne prestaju zvoniti. 'Do 13 sati, 137 pacijenata, ali znači tu je uključeno sve. I pregledi, previjanja, injekcije', rekla je za HRT medicinska sestra Marija Pintarić.

Liječnica Maja Matijević iz ordinacije opće obiteljske medicine u Vinkovcima, već godinama ima puno posla i preopterećena je.

'Otprilike u prosjeku radimo tri ambulante dnevno, ne svi liječnici, ali da bi pokrili mrežu, potrebno nas je daleko više. Sada smo trenutno na području Doma zdravlja Vinkovci na 22 ambulante, nama nedostaje sedam liječnika pa se naizmjence kombiniramo da popunimo i da pacijenti uspiju dobiti adekvatnu skrb koliko toliko', rekla je.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutačno nedostaje liječnika opće medicine, ginekologa, pedijatara i farmaceuta, ukupno njih 14.  'Liječnika ima dovoljno u Hrvatskoj, ali nisu jednako raspoređeni, a ne možete nekoga prisiliti da dođe radit. Znači natječaji su non-stop otvoreni, imamo slučajeva da u Lipovcu nemamo liječnika, također u Jankovcima, Slakovcima; to su sve ruralne sredine', dodao je ravnatelj Doma zdravlja Vinkovci Petar Kulić.

Brojna sela u potrazi za stalnim liječnicima

Stari Jankovci, selo s oko 1100 stanovnika, godinama su u potrazi za stalnim obiteljskim liječnikom. 'Tu i tamo bude godinu dana doktor koji se zadrži. Uglavnom su to mlađi koji kasnije idu za nečim boljim', objasnila je za HRT Marija Mrvić, medicinska sestra iz Starih Jankovaca.

Dodatna subvencija kao poticaj za nove liječnike

Dok liječnici uglavnom biraju velike gradove, slavonske općine razmišljaju kako bi ih privukle. Nude se i stanovi, ali ništa ne pomaže. 'Strah me da nećemo doći do jednog trenutka kada ćemo reći da nema tko raditi', zaključio je Kulić.

'Novi zakon o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je nedavno stupio na snagu daje izričitu mogućnost jedinicama lokalne samouprave i županijama da dodatno subvencioniraju plaće liječnika', rekao je za HRT pročelnik upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije Mario Adamović. To bi možda, kaže, privuklo mlade liječnike, a neki bi se i vratili u Slavoniju.