PONOS I SREĆA

Butković: Nastavljamo s velikim infrastrukturnim projektima, ali Pelješki most ostat će simbol prvih godina članstva u EU

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 26.07.2022 20:18
  • Objavljeno 26.07.2022 u 20:18
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

U Komarni i u Brijesti su reporterke HRT-a razgovarale s ministrom Olegom Butkovićem i voditeljem projekta izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta Jeroslavom Šegedinom. Obojica su istaknula ponos, sreću i zadovoljstvo koje osjećaju na današnji dan. No, kazao je Butković, tu ne stajemo, idemo dalje s velikim infrastrukturnim projektima.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je otvaranje Pelješkog mosta razlog za ponos i sreću, znak suverenosti, ponosa.

- Pelješki most je kruna ne samo moje političke karijere, nego i svih koji su radili na njemu, mnoge generacije su ga sanjale, radile na njemu. Ova je Vlada u proteklih šest godina donijela ključne odluke oko financiranja, bilo je puno problema, među ostalima i problem s BiH, ali i njima ovaj projekt znači puno, jer će se sav promet maknuti iz Neuma. Naravno, tu ne stajemo, nastavlja se s velikim infrastrukturnim projektima, ali Pelješki most ostat će simbol prvih godina članstva u Europskoj uniji, rekao je Butković za HRT.

Naglasio je da se mora još dovršiti oko 7 km pristupnih cesta, radovi idu dobro.

- Spojili smo teritorij, Hrvatska nema diskontinuiteta, to je velika stvar. Iako možda nismo ni svjesni koliki je značaj Pelješkog mosta, ovo je ipak novi život za stanovnike ovog područja.

Ponovio je da se mostarina neće plaćati.

Voditelj projekta izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta Jeroslav Šegedin rekao je da današnji dan pruža osjećaj čistog zadovoljstva.

- I to ne samo zbog postignutog rezultata izgradnje mosta i pristupnih cesta, nego što je na ovom projektu upoznao mnogo mladih inženjera koji su imali priliku sudjelovati u ovom projektu i koji su potencijal za budućnost, za koje bi trebalo naći nove projekte gdje bi pokazali sve znanje koje su stekli na ovakvom projektu, rekao je.

Pogled na Pelješki most s plaže u Komarni

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

- Kao i u svakom projektu teško je predvidjeti sve okolnosti koje se mogu dogoditi tijekom izvođenja radova. Sve je prebrođeno na najbolji mogući način zahvaljujući iskustvu projektanata, izvođača i nadzornih inženjera, dodao je.

Naglasio je kako živi na Korčuli i ovaj most znači jednu sigurnost da možete planirati vrijeme putovanja i bolju povezanost, ne samo ovog kraja jer se otvaraju novi vidici za sve ljude koji dolaze ovdje.

- Pelješac je uvijek bio sa strane, pogotovo za one koji su putovali prema Dubrovniku, zaključio je. Gotovo 530 milijuna eura vrijednost je mosta zajedno s pristupnim cestama čiji dio još treba dovršiti da bi promet tekao bez gužvi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!