dan na burzi

Burza fokusirana na dionice turističkih kompanija

Bionic
Reading

Hrvatsko tržište kapitala je u utorak bilježilo blage minuse dioničkih indeksa, a u fokusu su bile dionice turističkih kompanija, kojima se najviše trgovalo

Indeks CROBEX je u utorak prekinuo pozitivni niz koji je trajao tri uzastopna dana, s obzirom da mu se vrijednost smanjila za 0,21 posto na 1.912,15 bodova. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je oslabio za 0,15 posto na 1.107,98 bodova. S negativnim predznakom su zaključili i svi sektorski indeksi, izuzev CROBEXkonstrukta koji je uzletio više od šest posto.

Likvidnost tržišta je ostala na sličnim razinama kao i dan ranije, gdje je ukupni dionički promet iznosio oko 7,8 milijuna kuna, a likvidnošću su se istaknule dionice kompanija povezanih s turizmom, koje su zauzele prvih pet mjesta po likvidnosti, ali među njima nije bilo jasnog sentimenta.

Dionice Maistre i Liburnia Riviera Hotela se jedine mogu pohvaliti milijunskim prometom, ali im se cijena smanjila za 0,66 posto, odnosno 0,44 posto, baš kao i dionicama Valamar Riviere koje su zaključile s minusom od 0,81 posto.

S druge strane, dionice Plava Lagune su ojačale za 1,23 posto, dok je Turisthotel porastao za 3,51 posto, iako na nešto nižem prometu. Od ostalih aktivnijih izdanja s većim cjenovnim pomacima izdvajaju se dionice Optima Telekoma i Atlantske plovidbe, i to na strani gubitnika s obzirom da su obje dionice pale za više od tri posto.

Dobitnik dana Končar D&ST +11,63% 1.440,000

Gubitnik dana Proprius -9,47% 8,60

CROBEX -0,21% 1.912,15

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.