ULAGANJA NA VRHUNCU

Buffetov 'šoping' na Wall Streetu potakao skok cijena dionica

11.08.2015 u 07:57

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su cijene dionica u ponedjeljak uzletjele, snažno se oporavivši nakon prošlotjednih gubitaka, pri čemu je S&P 500 indeks ostvario najveći dnevni skok od svibnja zahvaljujući rastu cijena dionica proizvođača sirovina te optimizmu u vezi najnovije akvizicije Warrena Buffeta

S&P 500 indeks skočio je 1,28 posto, na 2.104 boda, ostvarivši najveći dnevni skok od 8. svibnja. Istodobno, njujorški DAX ojačao je 1,39 bodova na 17.615 bodova, a tehnološki Nasad 1,16 posto, na 5.101 bod.

Cijene bakra odskočile su na početku tjedna s najnižih razina u zadnjih šest godina, a poskupjela je i nafta, što je poduprlo rast cijena energetskih kompanija. U prosjeku su cijene energetskih dionica porasle 3,1 posto, što je njihov najveći dnevni skok od siječnja, dok su cijene dionica proizvođača sirovina porasle 2,5 posto.

Razočaravajući posljednji makroekonomski podaci iz Kine ojačali su nade investitora da će Peking poduzeti nove poticajne mjere, a optimizam investitora ojačali su i signali o skorašnjem dogovoru Grčke s međunarodnim kreditorima oko novog zajma.

Najviše je skočila cijena dionice Precisio Castpartsa, za 19,1 posto, nakon što je Berkshire Hathaway, fond milijardera Buffeta objavio da će ga kupiti. Cijeli posao vrijedit će 32,2 milijarde dolara.

Mjesec siječanj bio je 7. najsnažniji mjesec po aktivnosti globalnog spajanja i akvizicija od 1980. Tijekom prošlog mjeseca prekogranične aktivnosti spajanja i akvizicija dosegnule su 913,5 milijardi dolara, što je 23 posto više nego godinu ranije, podaci su Thomson Reutersa.

'Imali smo vrlo mnogo spajanja i akvizicija ove godine, a to je pozitivno jer znači da su poduzetnici optimistični u vezi gospodarskih izgleda', kaže Peter Cardillo, glavni ekonomist pri Rockwell Global Capitalu.

Nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Googlea ojačala je gotovo 5 posto, nakon što je ta kompanija najavila promjenu svoje operativne strukture te osnivanje nove kompanije Alphabet, koja će upravljati velikim brojem dosadašnjih dijelova poslovanja, pa i internetskom tražilicom.

Jučer je na američkim burzama otprilike 6,5 milijardi dionica promijenilo vlasnika, što je nešto niže od mjesečnog prosjeka od 7 milijardi dionica.

Na europskim burzama indeksi su također porasli, pri čemu frankfurtski DAX za 1 posto, na 11.604 boda, pariški CAC za 0,8 posto, na 5.195 bodova, a londonski Ftse za 0,26 posto, na 6.736 bodova.