PODRŠKA VLADI

Buffet podržava Obamu, ali upozorava na inflaciju

05.05.2009 u 11:24

Bionic
Reading

Warren Buffet, izvršni direktor konglomerata Berkshire Hathaway, dao je podršku vladinom upravljanju ekonomskom krizom, ali je upozorio da zbog mjera, kao što su 700 milijardi dolara vrijedan program TARP američkog ministarstva financija i fiskalni stimulativni paket od 787 milijardi dolara koji je ove godine usvojio Kongres, neko mora platiti cijenu, na ovaj ili onaj način

Kako američki politički lideri pokazuju slabu sklonost povećanju poreza, jedan od sigurnih načina da se plati cijena za prevelike troškove je da se smanji vrijednost dolara, kazao je Buffet i ocijenio da će najveći gubitnici zbog rasta inflacije biti vlasnici obveznica i druge imovine s utvrđenom kamatnom stopom.

Buffet kaže i da Berkshire Hathaway posjeduje 20 milijardi dolara u gotovini, ali da je ipak zabilježio najveći pad svoje neto vrijednosti od njegovog dolaska na čelo te kompanije prije više od 40 godina.

Vrijednost tog konglomerata je smanjena blizu deset posto, kao posljedica potonuća tržišta dionica i pogrešnih odluka samog Buffeta, uključujući kupovinu naftne kompanije Conoco Philips neposredno pred kolaps cijena nafte prošlog ljeta.

Ono što je za dioničare te kompanije još nepovoljnije je pojeftinjenje njenih dionica tijekom 2008, poslije višegodišnjeg jačanja. Taj trend od početka 2009. nije mnogo izmijenjen - dionice kompanije su ove godine oslabile dodatnih pet posto.

Očekuje se da Berkshire Hathaway ovog tjedna objavi smanjenje operativne dobiti u prvom kvartalu na oko 1,7 milijardi dolara, sa 1,9 milijardi dolara u istom razdoblju lani, rekao je Buffet.

Prošle godine je Berkshire je zabilježio dobit od 4,99 milijardi dolara.