ŠTO KAŽU PROTAGONISTI

Bruxelles opet prijeti oko švicarca: muka za dužnike ili bankarski spin?

16.05.2016 u 11:42

Bionic
Reading

Povjerenik Europske komisije za financijske usluge Jonathan Hill prošli je tjedan zaprijetio da će tužiti Hrvatsku sudu Europske unije - osim ako se trošak konverzije kredita u švicarskim francima ne raspodijeli pravednije

Hill smatra da Vlada Zorana Milanovića nije smjela prebaciti trošak konverzije od oko milijardu eura samo na banke te će inzistirati na tome da se taj trošak raspodijeli pravednije. Ako se to ne učini, slučaj bi mogao završiti pred Sudom Europske unije.

'Razmatramo otvaranje postupka zbog povrede europskog prava ako bude potrebno. Hrvatska Vlada nam kaže da razgovara s bankama kako bi se pronašao pristup koji dijeli teret konverzije pravednije. Podržavamo to, ali ubrzo mora doći do napretka ili ćemo poduzeti odgovarajuće poteze', rekao je Hill.

Blefiraju li bankari?

Goran Aleksić iz Udruge Franak misli da je Hillova prijetnja posljedica lobiranja banaka: 'Najprije su počeli s predarbitražnim zahtjevima, a mi tu arbitražu moramo izbjeći, pa makar donošenjem novih Zakona. Drugo, Europska komisija se na naše traženje još nije očitovala o tome da je i valutna klauzula trebala biti proglašena nezakonitom u tužbama protiv banaka, a već se očituju o tome da će tužiti Hrvatsku.'

Do suda može doći, dodao je, ali se tog suda ne treba bojati.

'Oni spominju milijardu eura troška, ali to nije točno. Radi se o šest i pol milijardi kuna. Od toga, 1,3 milijarde kuna banke će dobiti kroz porezne olakšice, zbog čega je na sudu vrlo lako dokazati da su banke preostalih pet milijardi kuna dužne na temelju pravomoćnih presuda. Da je država donijela Zakon o povratu preplaćenih kamata, banke bi morale tih pet milijardi kuna kamata dužnicima u švicarskim francima', rekao je Aleksić za tportal.

'Onaj tko treba biti tužen su banke, jer nisu vraćale nezakonito podignute kamate i nisu postupale po pravomoćnoj presudi. Ovo su bankarski spinovi, jer se nadaju da će Vlada još nešto olakšati u njihovu poslovanju, a onda će odustati od svega. Vlada je tu na njihovoj strani – tražili smo da nam kažu što banke traže od njih, ali odgovor nismo dobili. Javnost ima pravo znati', zaključuje.

Adrović: Što su to preplaćene kamate?

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović smatra da je Hill hrvatskoj Vladi poslao jasnu poruku, ali mu je teško procijeniti koliko je tužba pred Sudom EU-a zaista izgledna.

Što se tiče navoda da banke u konverziji nisu imale nikakav trošak već su građanima samo vratile preplaćene kamate, Adrović komentira: 'Ne postoji nešto što se zove preplaćene kamate. Dovoljno je pogledati presudu Visokog trgovačkog suda i odluku Vrhovnog suda koje potvrđuju da ne postoje preplaćene kamate. Ne znam o čemu se tu radi', rekao je Adrović za tportal.

Kako će zavrzlama s kreditima u švicarskim francima završiti, ovisi ponajprije o Vladi i volji za razgovorom, dodaje Adrović i zaključuje:

'Nadam se da će cijeli slučaj doći na višu razinu pažnje u Vladi i da će nekakva politička odluka donijeti. Bilo bi dobro za sve uključene strane da se pronađe kompromis. Sud ili arbitraža nisu dobri ni za koga u Hrvatskoj i tu neće biti pobjednika.'