NOVI ROK

Bruxelles: Odgovor o franku pošaljite nakon izbora

Švicarski franak euro

Švicarski franak euro

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Dado Ruvic

Hrvatska još nije odgovorila Europskoj komisiji na pismo koje je upućeno 16. lipnja ove godine, koje je prvi korak prema otvaranju procedure o kršenju prava EU-a zbog konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure, iako je rok za to prošao

Međutim, kako doznaje Jutarnji list iz izvora Europske komisije, Hrvatska je tražila i dobila novi rok da odgovor pošalje do 17. rujna.

Očito je da se radi o izbjegavanju odgovora prije održavanja izbora kako bi se izbjeglo da i to postane jedna od tema tijekom kampanje, a u EU-u nagađaju da bi Hrvatska mogla zatražiti još jednu odgodu roka i nakon 17. rujna.

Podsjetimo, Europska komisija pokrenula je postupak protiv Hrvatske jer je nakon analize 'slučaja švicarac' zaključila da zakon o konverziji ugrožava načela slobode kretanja kapitalanije proporcionalan i omogućava konverziju svima, bez obzira na sposobnost vraćanja kredita

Europska komisija smatrala je da retroaktivna primjena tog zakona ugrožava načelo pravne sigurnosti i predvidljivosti, što utječe na slabljenje povjerenja investitora u hrvatsku ekonomiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!