PROJEKT NA VRBANIMA

Bruno Orešar prepustio gradnju šoping centra grčkom fondu

23.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

U ožujku Tehnika počinje graditi šoping centar u zagrebačkom naselju Vrbani III, čiji su investitori grčki investicijski fond i nekadašnja teniska zvijezda Bruno Orešar, iza kojeg stoji niz problematičnih poslovnih projekata

Ugao Horvaćanske, Rudeške i Palinovečke, na kojem će uskoro niknuti trgovački centar

U srijedu je građevinska tvrtka Tehnika objavila da je dogovorila s tvrtkom Vrbani projekt d.o.o. izgradnju trgovačkog centra na uglu Horvaćanske i Rudeške ulice u Zagrebu. Posao vrijedan 15,3 milijuna eura Tehnika će započeti 1. ožujka, a radovi bi trebali biti gotovi za trinaest mjeseci.

Na četiri podzemne etaže trgovačkog centra bit će smješteno parkiralište i supermarket, a na dvije nadzemne niz prodajnih lokala i kuglana. Ukupna bruto površina centra iznosi 37.655 m2, a projekt potpisuje arhitektica Ivana Bobić-Linke iz Studija XXL.

O misterioznom investitoru šoping centra na Vrbanima III novine su pisale još 2006. godine: pozivajući se na neslužbene informacije iz Gradskog poglavarstva, koje je odobrilo projekt, Poslovni dnevnik tvrdio je da iza njega stoje Bruno Orešar i Konzum, dok je bivši tenisač u Jutarnjem izjavljivao da nema nikakve veze s projektom.

No on je doista u Sudskom registru već godinama upisan kao osnivač tvrtke Vrbani projekt: prvo posredno preko Orbis Holdinga, a danas i osobno, zajedno s ciparskom tvrtkom BH Croatia I LTD.

U razgovoru za tportal Orešar i dalje negira vlasništvo, ignorirajući službene podatke: 'Ne, nije točno, nisam vlasnik tvrtke Vrbani projekt. Prodao sam je grčkom investicijskom fondu Bluehouse, koji je dobio sredstva za financiranje, i o detaljima  projekta morate pitati njih', kazao je Bruno Orešar za tportal.

Orešar: Prodao sam grčkom fondu. Hržić: Orešar ima samo mali udio

I direktor tvrtke Vrbani projekt Igor Hržić najprije je tvrdio da je Orešar prodao tvrtku investicijskom fondu Bluehouse, sa sjedištem u Ateni i uredima u Bukureštu, Zagrebu, Beogradu i Sofiji, iza kojeg stoji globalni kapital. Projekt Vrbani centra danas se razvija u suradnji s tvrtkom Sonae Sierrea, a u prvoj fazi planira se uložiti 50 milijuna eura.

Na naše inzistiranje na činjenici da je Orešar i dalje upisan u Sudski registar, Hržić otkriva da je on doista i dalje suvlasnik, 'ali samo malim udjelom, što je bila obaveza iz kupoprodajnog ugovora'. No naglašava da bivša teniska zvijezda nije angažirana u razvoju projekta.

Iz financijskog izvješća tvrtke vidljivo je da je tvrtka Vrbani projekt podigla kredit od 30,1 milijun kuna kod Hypo Leasing Kroatiena za kupnju zemljišta te se visoki financijski rashodi odnose na pokrivanje tog zaduženja. Inače, ista je Hypova tvrtka financirala još jedan ambiciozan Orešarov projekt, propale Hotele Novi.

S obzirom na taj propali hotelijerski projekt u Novom Vinodolskom, ali i stanje u kojem je danas još jedna bivša Orešarova tvrtka, brački Jadrankamen, zanimalo nas je je li Tehnika dvojila o poslovnom aranžmanu s njim kao partnerom. Nažalost, do zaključenja ovog teksta odgovor na naš upit nismo dobili.