CRNE BROJKE

Potop britanskog gospodarstva: BDP u drugom tromjesečju potonuo 20,4 posto, to je najviše otkad se mjeri!

12.08.2020 u 08:43

Bionic
Reading

Britanski BDP potonuo je u drugom tromjesečju 20,4 posto što je najveći kvartalni pad od 1955. otkad postoje usporedivi podaci, objavio je britanski Ured za nacionalnu statistiku

Nakon pada od 2,2 posto u prvom tromjesečju, brojke potvrđuju da je britanska ekonomija ušla u recesiju nakon širenja epidemije u ožujku i uvođenja restriktivnih mjera za njezino obuzdavanje.

Pad britanskog gospodarstva veći je od očekivanja ekonomista. Bank of England u lipnju je objavila svoju procjenu da će u drugom kvartalu britanski BDP biti 20 posto niži u odnosu na posljednje tromjesečje 2019.

S druge strane, mjesečni mekroekonomski podaci pokazuju da se britanska ekonomija nastavila oporavljati od pandemije u lipnju, budući da su vladine mjere zatvaranja gospodarstva postupno popustile što je dovelo do rasta potrošnje.

Tako se BDP u lipnju oporavio za 8,7 posto, brže nego što su to očekivali analitičari.

Jučer su stigli i zabrinjavajući podaci s tržišta rada, koji pokazuju da je broj zaposlenih u Velikoj Britaniji pao u drugom tromjesečju najsnažnije u deset godina.

U razdoblju od travnja do lipnja broj zaposlenih smanjio se za 220.000, što je najveći kvartalni pad od svibnja do srpnja 2009.

  • +7
Koronavirus u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

U statističkom uredu ističu i da je pandemija na tržištu rada najteže pogodila najmlađe i najstarije radnike i one na manualnim poslovima.

Iako je stopa zaposlenosti pala, nezaposlenost nije porasla zato što je porastao broj onih koji su odustali od potrage za poslom, objašnjavaju statističari.

Stopa nezaposlenosti procijenjena je na 3,9 posto i uglavnom je nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje lani, ali i u odnosu na prethodni kvartal.

Prema izračunima Međunarodnog monetarnog fonda, Velika Britanija se nalazi na šestom mjestu liste najvećih svjetskih ekonomija. S lanjskim bruto domaćim proizvodom (BDP) od 2,74 bilijuna dolara, smjestila se između Indije (2,94 bilijuna) i Francuske (2,71 bilijun).