VELEPOSLANIK SLINN:

'Britanci Hrvatskoj žele prenijeti pozitivna ulagačka iskustva'

31.01.2013 u 22:04

Bionic
Reading

'Britanci Hrvatskoj žele prenijeti pozitivna ulagačka iskustva', rekao je u intervjuu za Profitiraj.hr britanski veleposlanik David Arthur Slinn. Veleposlanik u svom mandatu želi maksimalno pomoći Hrvatskoj kako bi britanski investitori lakše pronašli ulagačke projekte

'U Hrvatskoj, kao i drugdje, trenutačna poduzetnička klima daleko je od pogodne. Poduzeća i državne institucije smanjivali su broj zaposlenih zbog krize, a pritisak za smanjivanje nastavit će se i u predvidivoj budućnosti. Ali to jedino naglašava važnost poticanja i stimuliranja poduzetništva kao načina generiranja ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta', rekao je u intervjuu za Profitiraj.hr britanski veleposlanik u Hrvatskoj, David Slinn

Na upit da li je upoznat s interesima britanskih ulagača u hrvatske projekte i o kakvoj vrsti projekata se radi, Slinn je kazao kako su 'svi projekti potencijalno interesantni'.

'Naravno, postoje sektori u kojima bi britanske kompanije, zbog svog iskustva u drugim zemljama, mogle imati konkurentnu prednost, poput razvoja turizma, alternativnih izvora energije, prometne infrastrukture, itd. Ali bilo koji dobro osmišljeni projekt u pravom investicijskom okruženju može potencijalno privući investitore iz Velike Britanije i drugih zemalja. Međutim, projektni menadžeri u Hrvatskoj moraju napraviti svoju domaću zadaću, kako bi osigurali da se koncepti njihovih projekata prezentiraju u obliku koji bi mogao privući potencijalne investitore. To je područje u kojem smatramo da Hrvatska pokazuje kako je u toku s modernim međunarodnim praksama. Nažalost, još uvijek postoje brojni stariji projekti, koji su iz različitih razloga naišli na birokratske prepreke koje nisu pomogle u međunarodnoj investicijskoj reputaciji Hrvatske. Bitno je naći rješenja za te probleme kao signal potencijalnim investitorima da je Hrvatska dobro, jednostavno mjesto za rad i poslovanje', kazao je Slinn.

''Proces u kojem britanske kompanije razmatraju Hrvatsku je u tijeku i naravno da se britanski investitori zanimaju za to kako se investicijska klima u Hrvatskoj razvija. Neke mjere su već implementirane, poput osnivanja Agencije za investicije i konkurentnost, ali mislim da nije tajna da će daljnje strukturne reforme biti dobrodošao znak potencijalnim investitorima, domaćim i stranim. Svjesni smo da je Vlada posvećena ovoj reformi i da iskustvo, ne samo u Velikoj Britaniji, pokazuje da je često potrebno određeno vrijeme da se ona završi, ali potrebno je da se zadrži korak s reformom, koliko god ona kratkoročno bila bolna. Na kraju, ako Hrvatska želi uspješno gospodarstvo i želi biti uspješna članica Europske Unije, jedina opcija je nastaviti s ovom reformom', dodao je Slinn.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje