svemu je kriva suša

Božić će 'kasniti' zbog kaosa u Panamskom kanalu: Prijete nestašica i rast cijena!

08.12.2023 u 10:04

Bionic
Reading

Jedna od najvažnijih svjetskih trgovačkih ruta - Panamski kanal - suočava se s dosad najgorom zabilježenom sušom. Raste strah da će zbog toga kasniti mnoge božićne isporuke za Europu

Razina vode pala je na najnižu točku od sredine 1900-ih. Brodovi tjednima čekaju jer je ograničen broj plovila koja mogu proći kroz kanal. Deseci ogromnih kontejnerskih brodova, punih pametnih telefona, TV-a, bicikala i igračaka, mogli bi stići u europske luke četiri tjedna kasnije od planiranog.

'Panamska kriza prijeti Božiću u Europi i Velikoj Britaniji. Posljedica bi mogla biti nestašica robe i povećanje cijena jer se trgovci bore oko dostupnih zaliha', izjavio je David Jinks, voditelj sektora za potrošače u dostavnoj tvrtki ParcelHerou, za Independent.

Neki brodovi navodno plaćaju milijune dolara da bi preskočili red dok su drugi krenuli prema Sueskom kanalu u Egiptu ili Rtu dobre nade u Južnoj Africi.

Stručnjaci strahuju da bi zagušenje globalne opskrbe također moglo utjecati na cijene hrane i energije jer su žitarice i goriva također na čekanju.

Brodovima obično treba između osam i 10 sati da prođu kroz kanal, no trenutno vrijeme prolaska iznosi jedan do dva tjedna.

Uobičajeno kroz Panamski kanal prođe 38 brodova dnevno. Od 7. studenoga kroz njega su dnevno prolazila samo 24 broda.

Rekordna suša pogodila je ranije ove godine Panamu, uz čak 50 posto manje oborina nego lani. Nedostatak kiše isušio je glavno jezero u Panamskom kanalu.