PROGRAMIRANI DA SE POKVARE

Borzan traži uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 09.02.2017 13:19
  • Objavljeno 09.02.2017 u 13:19
Biljana Borzan traži uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda

Biljana Borzan traži uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni arhiv Biljane Borzan

Europski potrošački centar ranije je napravio studiju koja je pokazala kako su perilice za rublje programirane na određeni broj okretaja, televizori na nekoliko tisuća radnih sati, a printeri na određeni broj stranica. O izviješću o produljenju trajanja proizvoda odnosno prednostima koje bi dulje trajanje uređaja imalo za potrošače i poduzeća raspravlja Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, a u kojem sudjeluje i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan

'Prvi nacrt Izviješća osvrće se i na problem popravaka uređeja u slučaju manjih kvarova. Tako primjerice kada pukne ležaj na perilici, morate zamijeniti cijeli bubanj jer nema manjih rezervnih dijelova. Ponekad su rezervni dijelovi toliko skupi da se uopće ne isplati popravljati. Moramo naglasiti kako rezervni dijelovi ne samo da moraju biti dostupni, već moraju biti i po razumnoj cijeni', rekla je Borzan navodeći kako je taj sektor u velikim problemima jer se, primjerice, samo u Njemačkoj tijekom jedne godine broj radnji za popravak smanjio za 13 posto.

Mnoge europske države već su razvile nacionalna zakonodavstva za problem kvarljivosti uređaja pa je tako u Francuskoj, gdje čak 92 posto građana smatra kako su proizvodi koje kupuju programirani da kraće traju, odnosno pokvare odmah nakon isteka jamstva, zakonom zabranjeno programiranje kvarenja. U Austriji postoji oznaka koja se dodjeljuje za električne uređaje koji dulje traju i lakše se popravljaju, a u Švedskoj se daju porezne olakšice potrošačima koji uređaje nose na popravak.

'Mislim da je ovo problem koji je potrebno regulirati i na nacionalnoj i na europskoj razini. Istraživanja su pokazala da ponovna upotreba ili popravak je puno bolji čak i od recikliranja proizvoda jer stvaraju preko 10 tisuća novih radnih mjesta više, i imaju bolji utjecaj na okoliš', kaže Borzan.

Europsko socijalno i gospodarsko vijeće objavilo je i studiju o utjecaju trajanja proizvoda na prodaju.

'Dokazali su da bi uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda dovelo do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55 posto, a samo printerima bi prodaja porasla za 70 posto. Također, pokazalo se da su potrošači voljni platiti više za trajnost proizvoda. Primjerice kako bi perilica za rublje trajala dvije godine dulje, spremni su izdvojiti 100 eura više', objašnjava ova hrvatska europarlamentarka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!