ZBOG NOVOG POREZA

Bogati Švicarci masovno daruju imovinu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

S obzirom na inicijativu da se u Švicarskoj od 2012. uvede popriličan porez na nasljedstvo, posljednjih dana prošle godine imućni Švicarci su masovno poklanjali svoj imutak nasljednicima

Posljednjih dana 2011. u Švicarskoj je bilo gotovo nemoguće dobiti termin kod nekog bilježnika, piše Deutsche Welle. Imućni Švicarci su ozbiljno shvatili inicijativu koja predviđa porez na nasljedstvo u iznosu od 20 posto i zato su požurili darovnicom već za života prepisati imutak na svoje nasljednike. Kako javlja Švicarska televizija, samo u kantonu Zürich darovano je nekretnina u vrijednosti od najmanje deset milijardi švicarskih franaka.

Zapravo je tek pokrenuta inicijativa za takav porez koji podržava i švicarska stranka Zelenih pa bi o njoj građani Švicarske mogli odlučivati na referendumu. Ali to će se dogoditi tek kad se sakupi dovoljan broj potpisa koji omogućuje ispitivanje građana, tako da će do referenduma možda proći godine, a stupanje na snagu novog zakona jedva bi se moglo dogoditi prije 2015. Ipak, inicijatori su postavili prvi dan 2012. kao početak  naplate poreza, tako da bogatunima nije preostalo mnogo vremena.

Taj porez je i namijenjen imućnim građanima, a nasljedstva u vrijednosti do dva milijuna švicarskih franaka i dalje bi bila oslobođena poreza. Precizni Švicarci su tako izračunali da se ovih dana kod bilježnika imalo razloga gurati 'samo' oko osamdeset tisuća Švicaraca čiji imutak prelazi tu granicu, što iznosi oko 1,7 posto od svih poreznih platiša te alpske zemlje.

Dodatni motiv za imućne građane da požure riješiti se svoje imovine jest i procjena da bi ta inicijativa - mogla uspjeti. Jer ona predviđa da bi čak dvije trećine novca prikupljenog tim predloženim porezom odlazilo u fond mirovinskog osiguranja, dakle za mirovine svih Švicaraca. I ta zemlja ima sve većih poteškoća namiriti mirovine sve starijih građana, a i kada je riječ o prihodima, mnogi kantoni su shvatili da su možda otišli previše daleko.

Jer određivanje poreza u Švicarskoj je u nadležnosti više administrativnih razina. Tako su se kantoni počeli natjecati spuštajući poreze za imućne da bi ih privukli da se nasele baš tamo. Tom pozivu su se i odazvali mnogi iz čitavog svijeta, ali gradovi i općine, zbog malenih stopa poreza, zapravo jedva da imaju išta od toga.

Još gore od toga: Švicarci su poznati kao diskretni, osobito kad je riječ o novcu - svojem i tuđem. Ali naseljavanje stranaca uzrokovalo je to da si već i srednje imućni Švicarci više ne mogu priuštiti život u nekim mjestima koja su 'otkrili' bogati stranci. Nije rijetkost to da Švicarcima ne preostaje ništa drugo nego živjeti u Francuskoj ili Njemačkoj, jer ne zarađuju dovoljno da plaćaju stan u svojoj domovini. S druge strane, imućni građani glasno prosvjeduju zbog tih inicijativa kojima se i njih želi prisiliti da plaćaju pozamašne poreze, govoreći da očito i Švicarska 'postaje komunistička zemlja' i da će napustiti tu zemlju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi