U PET GODINA POSLOVANJA

BKS Bank u Hrvatskoj utrostručila bilancu

05.04.2013 u 15:14

Bionic
Reading

Za BKS Bank je poslovna 2012. bila godina brojnih izazova. Da je bankovna grupacija sa sjedištem u Koruškoj dobro odgovorila na njih pokazuju ključni poslovni podaci kao što su godišnji neto prihod s porastom od 10,1% i bilančnom svotom koja je zabilježila porast od 3,1%. U Hrvatskoj je BKS Bank d.d. proteklih pet godina pak utrostručila svoju bilančnu svotu

'Devedesetogodišnje iskustvo došlo je do izražaja', sažela je članica Uprave BKS Bank Herta Stockbauer poslovnu 2012. godinu. Proslavivši prošle godine svoj 90. rođendan, BKS Bank je usprkos izazovnom poslovnom okruženju uspjela ostvariti porast u svim važnim područjima poslovanja. Bilančna svota BKS Bank je krajem godine iznosila 6,54 milijardi eura (+3,1%).

Godišnji neto prihod nakon oporezivanja u visini od 40,1 milijuna eura premašio je vrijednosti iz 2011. godine za 10,1%. Stopa adekvatnosti kapitala od 15,9% i stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala od 13,1% jasno premašuju zakonom propisane minimalne vrijednosti te dokazuju da je BKS Bank svojim klijentima siguran partner.

BKS Bank je 2012. godine u Hrvatskoj obilježila čak dvije obljetnice: BKS-leasing Croatia d.o.o. proslavio je svoj deseti, a BKS Bank d.d. svoj peti rođendan. Ulazak na hrvatsko tržište uslijedio je 1998. godine putem predstavništva kojim je BKS Bank svojim austrijskim klijentima željela olakšati pristup Hrvatskoj. 2002. godine osnovan je BKS-leasing Croatia d.o.o. Tek kada su ova društva dobro učvrstila svoje poslovanje na hrvatskom tržištu, uslijedio je ulazak na bankovno tržište 2007. godine akvizicijom tadašnje Kvarner banke d.d., specijalizirane za financiranje malih i srednje velikih tvrtki.

U BKS Bank d.d. sa sjedištem u Rijeci i poslovnicom u Zagrebu 2012. godine u prosjeku je bilo 59 zaposlenih. 'Proteklih godina kontinuirano smo izgrađivali svoju paletu proizvoda tako da svojim klijentima trenutno možemo ponuditi sve usluge univerzalne banke, izuzev poslovanja vrijednosnicama', izvještava Goran Rameša, predsjednik Uprave BKS Bank d.d.

'Razvoj BKS Bank d.d. zrcali se u našim poslovnim podacima. U trenutku akvizicije od strane BKS Bank bilančna svota kretala se oko 50 milijuna eura, potkraj 2011. oko 143 milijuna eura, a sa 31.12.2012. godine već oko 160 milijuna eura', kaže Rameša. BKS Bank d.d. tek od 2010. Godine posluje kao univerzalna banka, a temeljem svoje dotadašnje specijalizacije za male i srednje velike tvrtke u svom portfelju ima više pravnih osoba tako da poslovi financiranja još uvijek predstavljaju najvažniju granu poslovanja.