HITTNER PRONAŠAO AGAT

Bjelovarci će izvoziti traktore u Rusiju

11.09.2013 u 17:19

Bionic
Reading

Bjelovarska tvrtka Hittner i ruski Agat danas u Bjelovaru sklopili su sporazum o suradnji i izvozu poljoprivredne mehanizacije u Rusiju, koji bi uskoro trebao prerasti u širu poslovnu suradnju i ulaganje ruske kompanije u proizvodnju i razvoj tehnologije. Rusi žele najmanje 100 traktora mjesečno, a količine planiraju utrostručiti. Ovaj poslovni susret gospodarske komore Jaroslavske oblasti i Bjelovara iskoristile su za dogovore o proširenju gospodarske suradnje, koje su danas gotovo zanemarive

Stjepan Hittner, direktor i vlasnik Hittnera i Vladimir Korytov, direktor Agata, dogovorili su da će bjelovarska tvrtka mjesečno isporučivati 100 poljoprivrednih i šumarskih traktora te opreme za komunalne djelatnosti, ali i da će Agat kasnije uložiti kapital u proizvodnju i transfer tehnologije. Uhodavanjem suradnje Agat planira uvoziti 350 traktora mjesečno.

Imamo veliku šansu probiti se na rusko tržište i dobiti pristup vrhunskoj tehnologiji kojom bismo poboljšali i razvili proizvodnju u našim pogonima. Osim poljoprivredne mehanizacije, Agat proizvodi dijelove i za avioindustriju, na primjer za MIG-ove', rekao je Hittner prilikom potpisivanja ugovora.

Do sporazuma je došlo nakon jednog posjeta bjelovarskih privrednika Moskvi. Zlatko Kufner, predsjednik HGK Županijske komore Bjelovar, kaže da je ovaj sporazum povod privrednom sporazumu s komorom Jaroslavske oblasti, jer je sadašnja trgovinska razmjena vrlo niska, a oba tržišta trebaju nova ulaganja i robe.

Izvoz Bjelovarsko-bilogorske županije u Rusiju godišnje iznosi oko 1.378 milijuna dolara što je svega 1,1 posto izvoza te županije. Vrijednost uvoza iz Rusije je samo 274,4 tisuće dolara ili 0,16 posto uvoza u županiju.

Mara Milinović, tajnica županijske HGK, kaže da ovdašnja privreda u Rusiju izvozi najviše sendvič keksa, plastičnih i aluminijskih proizvoda, ploča, listova, folija i vrpci, ličilačkih punila i staklarskih kitova. Iz Rusije uvozi hranu za životinje, sredstva protiv zapaljivosti, žicu, ureu, amonijev sulfat, natrijev hidrokarbonat i smrznutu škarpinu.

Jedan manji traktor u Hittneru stoji gotovo 20 tisuća dolara, pa bi ova izvozna bilanca za bjelovarski kraj trebala biti puno povoljnija nakon sporazuma Hittner - Agat.

U Hittnerovom pogonu sreli smo Ivicu Šileka, voditelja proizvodnje, koji nam je rekao da je ponuda proizvoda raznolika, od manjih vrtlarskih strojeva, kosilica, ralica, freza i priključaka do velikih šumarskih traktora od 160 konjskih snaga. Proizvode prikolice i specijalizirane uređaje kao što je lovac mraza. Šilek kaže da su strojevi gotovo u cijelosti njihova vlastita proizvodnja. Jedan od najsloženijih strojeva, šumski zglobni traktor, 90 posto izgrađen je Hittnerovim dijelovima, dok iz Njemačke dolazi motor. U pogonima su nedavno instalirani novi strojarski strojevi od kojih svaki stoji i po pola milijuna eura, a uvezeni su iz Amerike.

U pogonima u bjelovarskoj industrijskoj zoni Hittner zapošljava 90 radnika.
S njima radi i uči 70 srednjoškolaca strojarskih i mehaničarskih struka. Šilek smatra da će ove struke, srednjoškolske i fakultetske, poput mehanotroničke, u ovoj tvrtki sve više trebati.