Espressni predsjednik

Bivši šef Starbucksa osnažen Obaminim medijskim strategom želi se obračunati s Trumpom, ali još ne zna kako

03.02.2019 u 19:23

Bionic
Reading

Posljednjih tjedana nekoliko vrlo uglednih kandidatkinja iz Demokratske stranke najavilo je ulazak u kampanju za moguće predsjedničke izbore iduće godine, a 3,4 milijarde dolara teški Howard Schultz, kojeg se prije smatralo potencijalnim demokratskim kandidatom, sada kaže da razmišlja o ulasku u utrku kao nezavisni kandidat

Američki mediji ovih dana javljaju da je Howard Schultz, bivši glavni izvršni direktor globalnog lanca kafića Starbucks, angažirao nekadašnjeg savjetnika bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame kao komunikacijskog stručnjaka. Taj se Schultzov potez tumači kao ispitivanje terena za moguću kandidaciju za predsjedničku poziciju na izborima iduće godine.

Schultz se već i ranije spominjao kao osoba koja bi se mogla kandidirati na idućim američkim predsjedničkim izborima, a američka televizija CNBC, koja se poziva na izvore bliske Schultzu, javlja da je njegov tim već pregovarao s daljnjim potencijalnim kandidatima za razne pozicije u kampanji iako Schultz navodno tek razmatra hoće li se kandidirati ili ne.

Bill Burton bio je savjetnik Baracku Obami u dijelu njegove kampanje i tijekom prve dvije godine boravka u Bijeloj kući. Burton je bio zaposlen kao zamjenik Obamina tadašnjeg glasnogovornika Robeta Gibbsa. Prema nekim tumačenjima, Burton bi kao stručnjak za odnose s javnošću trebao raditi na jačanju svijesti o radničkom odrastanju Howarda Schultza u četvrti Brooklyn u New Yorku, odakle je s vremenom dogurao do pokretanja vlastite kompanije, a onda i stvaranja globalnog lanca kafića.

Schultz je sredinom osamdesetih, po uzoru na brojne talijanske kafiće koje je vidio na službenom putu u Milano, u američkom gradu Seattleu pokrenuo vlastiti biznis. Nakon dvije godine poslovanja kupio je i Starbucks, od kojeg je u dva i pol desetljeća stvorio današnjeg diva. Američki magazin Forbes danas njegovo bogatstvo procjenjuje na oko 3,4 milijarde dolara. Schultz se ranije deklarirao kao pristaša Demokratske stranke, no prije nekoliko dana izjavio je da ozbiljno razmatra ulazak u predsjedničku utrku kao nezavisni kandidat.

  • +29
Michelle i Barack Obama Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Schultz je prvi prominentni potencijalni kandidat za iduće američke predsjedničke izbore kojeg bi se moglo povezati s korporativnom Amerikom, tradicionalnim utočištem kandidata koji se obično vežu uz konzervativnu struju u američkoj politici. I dok američki moćnici još uvijek odvaguju bi li Schultz u konačnici mogao zastupati njihove interese ili ne, s demokratske strane su se posljednjih tjedana nanizali kandidati koje se sve može smatrati ozbiljnim interesentima za buduću poziciju predsjednika.

Točnije bi, zapravo, bilo reći predsjednice jer u demokratskim redovima zasad dominiraju ženska imena. Prije desetak dana posljednju takvu najavu kandidature objavila je Kamala Harris, senatorica iz savezne države Kalifornije. Harris je najpoznatija po svojoj dugogodišnjoj karijeri u državnom odvjetništvu. Prvo je od 2004. do 2011. radila kao državna odvjetnica u okrugu San Francisca, a od 2011. do 2016. kao glavna državna odvjetnica za cijelu Kaliforniju.

Pred sam kraj prošle godine kandidaturu za predsjednicu istaknula je i Elizabeth Warren, također senatorica u američkom saveznom parlamentu, ali iz države Massachusetts. Warren se kao potencijalna kandidatkinja spominjala već i za izbore 2016., no tada nije ozbiljnije sudjelovala u kampanji.

Warren je svojevremeno radila i kao savjetnica tadašnjem predsjedniku Baracku Obami te ga je savjetovala u pitanjima zaštite potrošača od financijskih institucija.

U svega nekoliko tjedana od početka nove godine kandidature su istaknule još dvije poznate američke političarke iz redova Demokratske stranke.

Jedna od njih je Kirsten Gillibrand, senatorica iz savezne države New York, pravnica baš kao i Harris i Warren, a druga je Tulsi Gabbard, zastupnica savezne države Havaji u donjem domu američkog parlamenta.

Tridesetosmogodišnja Gabbard u politiku je ušla vrlo rano, još 2002. godine, a uz svoju političku karijeru iskustvo je skupljala u sklopu američkih vojnih snaga u Iraku i Kuvajtu.

Ankete koje citiraju američki mediji pokazuju da demokratski glasači zasad nemaju nekog glavnog kandidata koji bi među spomenutim i još nekim imenima mogao na kraju isplivati kao glavni kandidat stranke nominiran na izborima iduće godine.

Uz već imenovane kao potencijalni kandidat figurira Bernie Sanders, popularni političar koji je već pokazao da oko sebe i svojih ideja može okupiti dosta pristaša. Iako se vodi kao nezavisan, Sanders je poznat po svojim liberalnim idejama bližim demokratima, među kojima se kao još jedan potencijalni kandidat spominje Joe Biden, bivši podpredsjednik SAD-a tijekom oba mandata Baracka Obame.

Brojna imena s lijeve strane političkog spektra mogla bi biti razlogom za to što je Schultz najavio da razmišlja o kandidaturi kao nezavisni kandidat jer je pitanje koliku bi potporu mogao skupiti u namjeri da se kroz izborni proces u konačnici domogne nominacije Demokratske stranke.

Idući predsjednički izbori u SAD-u zakazani su za 3. studenog 2020. godine i možda se čini da su recentne najave brojnih kandidata preuranjene, no proces nominacija i kandidiranja u kojem dvije najveće američke stranke traže svoje kandidate kroz razne izbore na nižim razinama traje mjesecima, a i čini se da same kampanje traju sve dulje i dulje.

Američki izborni sustav je prilično otvoren kad se radi o izjavama o namjeri kandidiranja. Tamošnja izborna komisija (FEC, Federal Election Commission) u ovom trenutku ima već gotovo 500 takvih izjava potencijalnih predsjedničkih kandidata za izbore u 2020. godini. Koliko ozbiljnosti leži u tim izjavama, možda se najbolje može iščitati iz nekih od imena s popisa. Namjeru kandidiranja za predsjednika među ostalima su podnijeli: Sexy Vegan, Kanye Deez Nuts West i Donald J. Trump. Aktualni predsjednik SAD-a to je učinio još prilikom stupanja na dužnost početkom 2017., kad je ispunio uvjete pod kojima mora podnijeti prijavu FEC-u.

Mada se Donald Trump nalazi na popisu onih s namjerom sudjelovanja na predsjedničkim izborima, zasad je još nepoznato hoće li zaista tražiti drugi mandat. Ankete pokazuju da i dalje ima podršku nešto više od trećine građana, no imajući u vidu njegovu hirovitost, do kraja iduće godine može se dogoditi još zbilja svašta. Republikanska stranka tako zasad čeka s objavom nekih imena koja bi možda u izbornoj utrci mogla sudjelovati s njihove strane, sve dok se ne vidi hoće li Trump biti njihov (ponovni) kandidat. Uzimajući u obzir njegovu pobjedu na posljednjim izborima, ono što je jedino sigurno to je da se više ne može ni za jednog kandidata zaključiti da nema nikakve šanse. Naprijed, Sexy Vegan!