PROBLEMI ZA OREŠKOVIĆA

Bivši hrvatski premijer nakon smjene odlazi iz izraelske Teve

21.09.2017 u 09:16

Bionic
Reading

Bivši premijer Tihomir Orešković početkom sljedećeg mjeseca odlazi iz Teve. Radi li se o otkazu ili se sam odlučio povući, nije poznato. Sve donedavno bio je potpredsjednik za poslovnu efikasnost, ali je maknut s te pozicije nakon dolaska novog glavnog direktora Kare Schultza

Orešković nije htio ništa reći o odlasku iz kompanije u kojoj je već 12 godina, piše Večernji list.

Teva, inače najveći proizvođač generičkih lijekova, prolazi kroz teško razdoblje. Od početka kolovoza cijena dionice skliznula je za čak 50 posto, a u posljednjih godinu dana vrijednost joj se smanjila za čak dvije trećine. 

Izraelska kompanija ima problema s lijekom Copaxone, koji joj je donosio polovicu profita, na američkom tržištu. Tamošnja Agencija za lijekove i hranu (FDA) ubrzala je proces odobravanja generika pa manji Tevini konkurenti puno brže plasiraju svoje proizvode na tržište. Osim toga, farmaceutski lanci konsolidiraju narudžbe i vrše pritisak na cijene, a dodatan su udarac na Tevino poslovanje bile skupe akvizicije i problemi s odabirom vodstva kompanije.

Nakon svih tih zbivanja najavljeno je masovno otpuštanje, a spominjala se brojka od oko šest tisuća zaposlenika. Više o krizi Teve možete pročitati OVDJE.

  • +24
Sva lica Tihomira Oreškovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Orešković je profesionalnu karijeru započeo 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi, u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke otišao je s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i proizvode te glavnog financijskog direktora. Plivi se pridružio 2009. kao glavni financijski direktor za istočnu Europu, a 2010. imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

  • +6
Orešković na predstavljanju novog pogona Plive u travnju prošle godine Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Uskoro postaje i predsjednik Uprave Plive, a zatim je imenovan glavnim financijskim direktorom u Tevi

Zamrznuo je posao u kompaniji 2015., kada je prihvatio dužnost hrvatskog premijera, no kako je ta Vlada kratko trajala, vrlo brzo vratio se u Tevu, točnije na mjesto potpredsjednika za poslovnu efikasnost u Amsterdam.