SVE MANJE VREMENA

Bivši guverner misli da je vrijeme za pomoć MMF-a

Bionic
Reading

Marko Škreb, glavni ekonomist Privredne banke Zagreb i bivši guverner HNB-a smatra da bi Vlada trebala razmisliti o sklapanju aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)

'Tri su razloga zašto mislim da bi bilo korisno zvati MMF. Kao prvo, MMF se promijenio u krizi, nisu više u svojim zahtjevima onako rigorozni rezači kakvim smo ih nazivali 90-ih godina. Nisu to ni onda bili, ali danas su ipak fleksibilniji.

Drugo, nama je ključna vanjska i unutarnja vjerodostojnost politika. Investitori i ulagači žele ekonomsku stabilnost zbog čega je važan rejting države. On pokazuje vjerojatnost da ćete vraćati dug.

Iz niza razloga mi trebamo sredstva iz inozemstva. Ministar financija se mora zaduživati u inozemstvu, tog novca za ovu i iduću godinu nema u Hrvatskoj. Program s MMF-om smanjuje kamatu. Sredstva koja bi dobili za proračun su jeftinija od onih što se može posuditi na tržištu.

I treći razlog, obično su političari vrlo oprezni s reformama jer strahuju da će izgubiti izbore', rekao je Škreb za Slobodnu Dalmaciju