najviše od svibnja

Novi katapult bitcoina: Što je u pozadini recentnog skoka

11.10.2021 u 21:03

Bionic
Reading

Najpopularnija kriptovaluta bitcoin uzletjela je danas na 57.000 dolara, novu najvišu razinu od sredine svibnja. Pozitivan sentiment prisutan je već dva tjedna, a raspoloženje na tržištima nije pomutilo ni loše izvješće s američkog tržišta rada objavljeno u petak

Vrijednost bitcoina prošlog tjedna je skočila, čime je zabilježen drugi uzastopni dvoznamenkasti tjedni dobitak.

Kontinuirana otpornost bitcoina na obično medvjeđe makro čimbenike mogla bi se pripisati boljim izgledima da američki regulator do kraja listopada odobri osnivanje ETF fonda vezanog uz bitcoin.

'Pozitivan sentiment djelomično je potaknut očekivanjima potencijalnog odobrenja za bitcoinov ETF. Ostali čimbenici koji pridonose porastu uključuju kontinuiran priljev institucionalnih ulagača i izjavu Garyja Genslera, predsjednika SEC-a koji je rekao Kongresu da agencija nema planove za to da zabrani kriptovalute', stoji u tjednom izvještaju Coinbase Institutionala.

Podaci o radnim mjestima u SAD-u, objavljeni u petak, pokazuju da je tempo zapošljavanja u SAD-u u rujnu dodatno oslabio, a broj zaposlenih i nezaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu još se uvijek nije vratio na razine prije pandemije. Broj zaposlenih u SAD-u u rujnu je uvećan za 194 tisuće, nakon porasta za revidiranih 366 tisuća u kolovozu i 1,091 milijun u srpnju, objavilo je ministarstvo. Međutim stopa nezaposlenosti pala je na najnižu razinu u 18 mjeseci, što motivira Fed da počne skidati poticaje iz doba krize i krene podizati kamatne stope do sredine 2022. godine.

Analitičari se slažu u mišljenju da rastu bitcoina doprinose i brojne informacije o tome da novi veliki igrači ulaze u kriptosvijet. Tportal je ovih dana objavio da je i Soros fondacija postala izložena bitcoinu, a valja spomenuti i otkriće američke senatorice Cynthije Lummis o kupovini bitcoina. Oba događaja imala su pozitivan utjecaj na tržište.

Neki analitičari očekuju da će rast ovoga puta biti održiv. Anto Paroian, glavni operativni direktor kripto hedge fonda ARK36, rekao je za MarketWatch da se uzlazni trend ovog tjedna razlikuje od onog prije mjesec dana, kada je bitcoin premašio 50.000 dolara.

'Na tržištima nije bilo dovoljno snage za održavanje daljnjeg rasta', rekao je Paroian.

'Sada, nakon što se dugo konsolidirao u rasponu od 40 tisuća dolara, čini se da je bitcoin puno bolje pripremljen za još jedan veliki pomak gore', napisao je Paroian. 'Ako se to dogodi, bitcoin će vjerojatno nastaviti testirati svoj povijesni rekord i velika je vjerojatnost da će ga oboriti.'

  • +2
Bitcoin - neki su i dalje oprezni i drže da bi kriptotržište moglo doživjeti još jedan pad Izvor: Profimedia / Autor: Backyard Productions / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim neki su i dalje oprezni smatrajući da bi kriptotržište moglo doživjeti još jedan pad, slično kao u četvrtom tromjesečju 2020.

Dan Morehead, izvršni direktor upravitelja imovinom Pantera Capitala, upozorio je da bi se obrazac 'kupuj na temelju glasina, prodaj na temelju vijesti' mogao primijeniti ako SEC odobri spomenuti ETF temeljen na bitcoinu.

'Hoće li me netko podsjetiti dan prije službenog pokretanja bitcoin ETF-a? Možda bih htio uzeti malo žetončića sa stola', napisao je Morehead u izvješću.

Otprilike godinu dana prije nego što je CME u prosincu 2017. izlistao bitcoin futurese, bitcoin je katapultiran nevjerojatnih 2440 posto. Kriptovaluta je ojačala 822 posto u dvanaest mjeseci uoči burzovnog listanja Coinbasea na Nasdaq. Međutim nakon oba događaja tržište je išlo dolje, istaknuo je Morehead u izvješću.

Ipak, kako kriptotržište postaje šire i institucionaliziranije, promjene cijena trebale bi biti umjerenije, zaključuje Morehead.