mijenja se model poslovanja

Bez panike! American Express ostaje u Hrvatskoj, evo što morate znati

24.01.2018 u 17:10

Bionic
Reading

Pola milijuna Hrvata koji u novčanicima imaju kartice American Expressa (Amex) u utorak se prilično uznemirilo nakon što je objavljena vijest da Amex raskida ugovor s Privrednom bankom Zagreb te da će postojeće kartice vrijediti do prosinca 2019. godine

Logično, postavila su se pitanja što će biti s neotplaćenim ratama po ulasku u 2020. godinu i hoće li se mijenjati uvjeti i troškovi učinjeni ovim karticama te koja će se alternativa pronaći. Srećom po korisnike Amexa, od 2020. ništa se drastično ne bi trebalo promijeniti. 

Sve rate i obveze, kao i funkcionalnosti kartica, vjerojatno će nastaviti uobičajeno funkcionirati i nakon prosinca 2019., dok će PBZ Card, tvrtka koja je imala licencu za izdavanje Amexa, u iduće dvije godine učiniti sve da klijenti mogu i dalje koristiti sve pogodnosti ovih kartica. 

Jedina velika promjena je to što PBZ više neće biti ekskluzivni parter Americana za Hrvatsku, već će oni taj posao dodijeliti drugom ili više partnera.

'Slijedom promjena koje donosi europski regulatorni platno-prometni okvir i koje u značajnoj mjeri utječu na održivost licenčnog poslovnog modela izdavanja i prihvata kartica American Express, kompanija American Express donijela je poslovnu odluku o napuštanju takvog modela poslovanja u EU, zbog čega je otkazala takve modele suradnje te više neće dodjeljivati licenčna prava za izdavanje i prihvat kartica trećim osobama. Ovakva poslovna odluka odnosi se na sve licenčne partnere American Expressa u EU, uključujući PBZ Card, društvo u 100-postotnom vlasništvu Privredne banke Zagreb', kazali su u banci za tportal te dodaju: 

'Korisnicima će biti omogućeno da i nadalje sve svoje obaveze, bez obzira na to kada je potrošnja nastala, bilo da je riječ o obročnoj otplati bez kamata i naknada, potrošačkim kreditima i drugim pogodnostima, nesmetano i kontinuirano podmiruju prema ranije ugovorenoj dinamici.' 

Amex s licenčnog modela odustaje zbog regulative EU-a koja se odnosi na platni promet. EU je 2016. ograničio multilateralne naknade koje naplaćuju kartičarske kuće prilikom procesuiranja transakcija na najviše 0,3 posto. Ranije su te provizije iznosile 0,75 posto i više, a plaćali su ih trgovci koji bi prihvaćali kreditne kartice kao sredstvo plaćanja.

  • +5
Plaćanje karticom sve je popularnije Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Unija je smatrala da te naknade u konačnici ipak plaćaju potrošači, a smanjene su i kako bi se potaknulo bezgotovinsko plaćanje. Amex je zbog njihova poslovnog modela smanjenje naknada pogodilo daleko snažnije nego što je pogodilo MasterCard ili Visu. 

Amex je najavio i povlačenje s mađarskog tržišta, na kojem ih je nudila OTP banka koja je svojim klijentima kao alternativu ponudila MasterCard. U iduće dvije godine postat će jasno tko će dobiti Amexove licence za Hrvatsku, no može se očekivati da će zbog neizvjesnosti broj korisnika ovih kartica pasti.  

  • +10
Papirnati novac gubi atraktivnost Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL