SMANJIVAT ĆE TROŠKOVE

American Express: Pad dobiti od 38 posto

22.01.2016 u 07:33

Bionic
Reading

American Express, najveća svjetska kartičarska kuća, ostvarila je u četvrtom lanjskom tromjesečju pad dobiti za 38 posto na godišnjoj razini, na 899 milijuna dolara, i najavila smanjenje troškova.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u četvrtak, prihodi AmExa pali su u proteklom kvartalu za 7,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, na 8,39 milijardi dolara.

Slabiji poslovni rezultati posljedica su, među ostalim, pojačane konkurencije i visokog tečaja dolara, zbog čega su prihodi AmExa iz međunarodnih operacija pali, poručilo je poslovodstvo te kompanije.

Vrijednost dolara u odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta porasla je u proteklih godinu dana oko 9 posto.

Slabost rezultata posljedica je, također, prekida nekoliko 'co-brand' ugovora, koje izdavači kartica potpisuju s velikim korporativnim partnerima – ponajviše trgovačkim lancima i zrakoplovnim kompanijama – o prodaji putem njihovih kartica.

Tako će, primjerice, u ožujku završiti ekskluzivni ugovor AmExa s Costcom u SAD-u, prema kojemu je drugi po veličini američki trgovački lanac primao samo AmExove kartice.

Pad dobiti posljedica je, među ostalim, otpisa dijela imovine u iznosu od 335 milijuna dolara.

Kako bi poboljšalo poslovne rezultate, poslovodstvo AmExa najavilo je smanjenje troškova za milijardu dolara do kraja 2017. godine.

Međutim, kako su procjene kompanije o poslovanju u ovoj godini nešto slabije nego što su analitičari očekivali, cijena dionice American Expressa pala je u četvrtak na Wall Streetu više od 3 posto. U proteklih godinu dana izgubila je više od 25 posto.