važna investicija

Belgijanci u Vrlici grade prvu tvornicu veganske čokolade vrijednu tri milijuna eura, Sinjani, Drnišani i Kninjani otimaju se za radna mjesta

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 31.10.2021 14:53
  • Objavljeno 31.10.2021 u 14:53
Luc Laureys, suvlasnik i glavni tehnolog Belgian Gourmeta

Luc Laureys, suvlasnik i glavni tehnolog Belgian Gourmeta

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Belgian Gourmet

Prije otprilike četiri godine u gradiću Vrlici - otprilike u središtu trokuta na čijim se vrhovima nalaze Sinj, Drniš i Knin - pompozno su najavili gradnju prvog poduzetničkog inkubatora. Zvučalo je to gotovo kao šala

A evo skoro, već za mjesec ili dva, upravo na tom mjestu počet će teći belgijska čokolada. I ne bilo kakva: veganska.

Vijest o belgijskim pralinama iz srca Dalmacije mnoge je zbunila, rijetko je komu zvučala realno, no kraj koji mnogi i danas smatraju ubogim i zapuštenim ideju je ipak izvukao od početka do kraja. Inkubator je izgradio, ulagače pronašao, a bit će i radnika. Već ih je stotinjak na listi čekanja za tvornicu koja će se početi graditi nakon što projekt nadraste fazu inkubatora, a Vrličanima najdraži gosti, Belgijanci, već su kupili obližnje zemljište veličine 27,5 tisuća kvadrata.

The Belgian Chocolate Group naziv je tvrtke koja se ukazala u Vrlici, u Hrvatskoj posluju pod nazivom Belgian Gourmet, a njihov suvlasnik i glavni tehnolog Luc Laureys za tportal je potvrdio da u planu doista imaju gradnju tvornice čokolade.

Luc Laureys, suvlasnik i glavni tehnolog Belgian Gourmeta

Luc Laureys, suvlasnik i glavni tehnolog Belgian Gourmeta

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Belgian Gourmet

'Kako bismo bili potpuno spremni, odlučili smo da ćemo do izgradnje velikog pogona pokrenuti proizvodnju u poslovnom inkubatoru i uhodati sve segmente, od opskrbe sirovinama do obuke zaposlenika', kaže nam Laureys.

Investicija ni danas nije bezazlena: samo ganc nova proizvodna linija stajala je oko tri milijuna eura, a nju će se odmah poslije izgradnje velike tvornice preseliti i po potrebi dopuniti. U prvoj fazi posao dobiva dvadesetak radnika, u drugoj će brojka narasti na njih oko 120.

Ova kompanija treći je najveći proizvođač čokolade u Belgiji. Rade pametno: kada su primijetili da na svjetskoj razini raste potražnja za veganskim proizvodima, odmah su se bacili na širenje asortimanima desertnim proizvodima poput čokolade bez mlijeka. Na europskoj karti stavili su svoju točkicu upravo na Vrliku.

'A zašto ne? Svojim primjerom želimo potaknuti druge tvrtke da nas slijede i da svi, skupa s gradskom administracijom, vratimo život u ovaj prekrasni grad prepun potencijala. Za Hrvatsku se zapravo bilo jednostavno odlučiti, a u Vrliku nas je dovela zaista velika pomoć lokalnih vlasti', objašnjava nam Laureys.

Belgian Gourmet otvara u Vrlici tvrtku za proizvodnju veganskih čokoladnih pralina

Belgian Gourmet otvara u Vrlici tvrtku za proizvodnju veganskih čokoladnih pralina

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Belgian Gourmet

Njega nije bilo jednostavno uhvatiti za razgovor: na dnevnoj bazi prevali stotine kilometara između svoje nove tvornice i Knina, Sinja, Splita, pa i Zagreba. Ali zna što radi - na koncu, upravo nedavno dovršio je projekt izgradnje nove tvornice ni manje ni više nego u Vijetnamu.

No ova hrvatska bit će nešto drugačija, veganska, a čokolade s vrličkim pečatom namijenjene su kompletnom europskom i svjetskom tržištu.

'Sve sirovine koje uspijemo pronaći u Vrlici, Dalmaciji i Hrvatskoj - iskoristit ćemo ih, ne pada nam na pamet uvoziti ih. A posebno orašaste plodove - ohrabrivat ćemo i poticati njihovu sadnju', kaže nam Laureys.

Belgian Gourmet otvara u Vrlici tvrtku za proizvodnju veganskih čokoladnih pralina

Belgian Gourmet otvara u Vrlici tvrtku za proizvodnju veganskih čokoladnih pralina

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Belgian Gourmet

Javili smo se i gradonačelniku Juri Plazoniću, red je da nam objasni kako je uspio dovesti ovu slatku investiciju u svoj mali grad.

'Još 2017. godine s Ministarstvom gospodarstva sklopili smo ugovor o izgradnji poduzetničkog inkubatora i iz europskih fondova povukli 19,2 milijuna kuna, odnosno 87 posto ukupne vrijednosti. Proveli smo natječaje i izgradili objekt sa šest ureda i šest radionica veličine 220 kvadrata. Belgijanci su zakupili njih četiri po povoljnim uvjetima, baš kako je bilo predviđeno projektom, ali i ostali prostori su zauzeti: u jednom će mala tvrtka proizvoditi mikro odljeve za medicinske proizvode, u drugom druga tvrtka priprema 3D printanje', veselo nam referira Plazonić.

'Upravo su to koncept i poanta inkubatora: stvorili smo mogućnost da tvrtke stasaju i razviju se, a onda ih puštamo da procvjetaju. Naravno da ih pratimo - Belgijancima smo se potpuno stavili na raspolaganje i obećali im da je svaki njihov problem ujedno naš. Vrlo smo zadovoljni suradnjom, odmah su kupili veliku općinsku parcelu i upravo projektiraju veliku tvornicu. Nadamo se da ćemo je pustiti u rad za dvije godine', kaže nam vrlički gradonačelnik.

Jure Plazonić, gradonačelnik Vrlike

Jure Plazonić, gradonačelnik Vrlike

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić/PIXSELL

Njegov primarni posao dakako je osigurati što veću zaposlenost građana, ali dati im i uvjete da sami razviju svoj mali biznis ako imaju volje i sposobnosti za to. Plazonić kaže da mu Belgijanci pomažu i u jednome i u drugome.

'Jasno je da im mlijeko neće trebati jer će ovdje proizvoditi veganske čokolade, ali zato bi jako dobro mogli proći ljudi koji uzgajaju bajame, lješnjake i slično. Samo neka krenu, mi ćemo ih povezati s investitorima i pomoći da plasiraju svoju robu', obećava gradonačelnik.

A za radnike, nije li brojka od 120 potencijalnih novih radnih mjesta ipak preambiciozna za demografski teško ranjen kraj?

'Iznenadit ćete se, ali nije: čim je objavljena prva vijest, gotovo stotinu osoba pokazalo je interes za posao i poslalo svoje životopise. Imamo mi fin bazen ljudi, a na dvadesetak kilometara od Vrlike nalaze se i Sinj, Drniš i Knin. Pa što i oni ne bi malo dolazili raditi kod nas?' smije se Plazonić.

  • +3

Belgian Gourmet

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Belgian Gourmet

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!