NOVI ISKORAK

Mikšić ulaže 7 milijuna eura u novu tvornicu u Belom Manastiru

11.10.2021 u 09:21

Bionic
Reading

Američko-hrvatski poduzetnik Boris Mikšić odlučio se na novu investiciju u postojeću tvornicu, u kojoj se proizvode i eko folije za antikorozivnu zaštitu. Izvoze 90 posto proizvodnje u cijeli svijet

Krajem godine Boris Mikšić započet će s gradnjom nove tvornice u Poslovnoj zoni Belog Manastira. Investicija je to vrednija od sedam milijuna eura, kaže Mikšić za Poslovni dnevnik.

'U sklopu nove tvornice (zemljište 5000 kvadrata, sama hala 2000) bit će suvremena linija za reciklažu plastične ambalaže i pogon za preradu plastike za daljnju ekstruziju u našoj postojećoj tvornici i u tvornicama naših partnera u Japanu, Turskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Također će biti instalirana još jedna troslojna linija za ekstruziju u postojećoj hali i nova linija za konfekciju plastičnih vreća namijenjenih industrijskom pakiranju', objašnjava poduzetnik.

Nakon izgradnje pogona u Ecocortecovom proizvodnom i logističkom kompleksu radit će stotinjak ljudi. U Belom Manastiru će, ističe Mikšić, to biti najveća tvornica s takvim asortimanom u Europi i druga u svijetu, nakon američkih Cortecovih pogona. Trebala bi proraditi krajem 2022. ne bude li većih zastoja u dobavnom lancu. Dosad je u RH Mikšić uložio više od 20 milijuna eura.

Cijela Cortec grupa je, inače, i dalje najveći svjetski proizvođač tzv. VCI ambalaže (štiti od korozije) koju prodaje u stotinjak zemalja, a među klijentima su joj i veliki igrači u automobilskoj i elektroničkoj industriji (npr. Mercedes, Toyota, Ford, Bosch, IBM, GE, Airbus, ExxonMobil, Končar…). U velikoj mjeri radi se o recikliranim komponentama.

  • +10
Boris Mikšić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'S novom paletom patentiranih proizvoda baziranih na sirovinama iz obnovljivih izvora, npr. PLA plastike, pozicionirani smo kao lideri u cirkularnoj ekonomiji', dodaje Mikšić.

Potreba za antikorozivnom zaštitom nije jenjala ni tijekom pandemije, naprotiv, poslovni rezultati lani i dosad u 2021. bili su, kaže Mikšić, solidni, a 'u Hrvatskoj iznad očekivanja'. Prihodi u 2020., prema Poslovnoj Hrvatskoj, iznosili su blizu 50 milijuna kuna, dobit 5,78 milijuna.

'Ecocortec je imao rast prodaje od 25 posto, što je samo dokaz da je moja investicija u domovini bila dobro osmišljena i još bolje izvedena zahvaljujući odličnim menadžment timovima i predanom radu svih zaposlenika', reći će Mikšić. Gotovo sva proizvodnja iz Slavonije, 90 posto, ide u izvoz – u EU, SAD, Kinu, Indoneziju, Tursku, Rusiju. Zbog lockdowna opskrba je bila nešto poremećena, no više od 98 posto dostave kupcima je isporučeno u ugovorenom roku.

'Naša je kompetitivna prednost vertikalna integracija pa nismo imali zastoja', dodaje Mikšić.