SIGNAL BANKAMA

Belgija 'narodnom' obveznicom pribavila čak 22 milijarde eura

04.09.2023 u 17:25

Bionic
Reading

Belgija je u ponedjeljak objavila da je pribavila rekordnih 21,9 milijardi eura prodajom obveznice građanima, šaljući signal bankama da bi podizanje kamatnih stopa na kredite trebale proširiti i na depozit

Prodaja obveznica pokrenuta je 24. kolovoza i trebala bi pojačati pritisak na banke, a označava i najveće zaduživanje kod građana u povijesti Belgije. Pribavljeni iznos ujedno je najveći u Europi u kategoriji prodaje državnog duga građanima, objavila je belgijska državna agencija.

Iznos odgovara približno pet posto iznosa depozita u belgijskim bankama i osjetno nadmašuje 5,7 milijardi eura prikupljenih od građana na vrhuncu dužničke krize u eurozoni 2011. godine. Nadmašio je i talijanskih 18 milijardi eura, pribavljenih od građana u ovoj godini.

Europski zajmodavci 'sjede' na novcu i uporno odbijaju podići kamatne stope na štednju. Kamatne stope na kredite naglo su pak porasle u sklopu nastojanja središnjih banaka da obuzdaju inflaciju.

Građani su zato počeli povlačiti novac iz banaka u potrazi za većim prinosima, piše Reuters.

'Narodne' obveznice postale su popularna alternativa. Italija i Portugal ove su godine veliki dio duga ponudili upravo građanima.

Razmjeri potražnje za obveznicom "jasan su signal bankama", rekao je Reutersu belgijski ministar financija Vincent Van Peteghem, dodajući da nije očekivao da će biti tako popularna.

"Štediše šalju signal svojim bankama, poručujući im da očekuju veći povrat na štednju no što one trenutno nude i da traže barem isto poštovanje kakvo banke pokazuju dioničarima", rekao je belgijski ministar.

Belgijski trezorski zapis s rokom dospijeća od godinu dana nosi kamatu od 3,3 posto, a banke nude kamatu na štednju od maksimalno 2,5 posto, a često i puno nižu, prema web stranici koja prikuplja podatke Spaargids.