PRVIH ŠEST MJESECI

Dobra godina za mirovince, neki su već nadoknadili lanjske gubitke i dobro zaradili

05.07.2023 u 06:07

Bionic
Reading

Obvezni fondovi drugog mirovinskog stupa, koji upravljaju štednjom više od dva milijuna hrvatskih građana, u prvoj polovici ove godine bilježe pozitivne trendove. Svih 12 mirovinaca je u plusu, a najbolje rezultate ostvarili su oni koji pretežno ulažu na dioničkim tržištima

Nakon traumatične prošle godine, u kojoj su zbog potresa na svjetskim burzama hrvatski mirovinski fondovi pretrpjeli najveće gubitke od velike financijske krize 2008., u prvih šest mjeseci ove godine prinosi su se vratili u normalu. Snažan oporavak dioničkih tržišta i stabilizacija vrijednosti obveznica pridonijeli su dobrim rezultatima.

Dvanaest obveznih fondova, kojima upravljaju četiri specijalizirana društva, u prvom polugodištu ostvarilo je prinose u rasponu od 0,89 do 10,66 posto.

Najbrži oporavak bilježe fondovi kategorije A, oni koji pretežno ulažu u dionice. Svjetska dionička tržišta ove su godine u fazi snažnog oporavka. Od početka godine indeks S&P 500 skočio je gotovo 16, a Nasdaq više od 31 posto pod utjecajem dobrih poslovnih rezultata kompanija i izbjegavanja recesije, unatoč oštroj monetarnoj politici. Među istaknutim dobitnicima su i tržišta regije, uključujući Zagrebačku burzu s rastom Crobexa od 18,6 posto.

U takvim okolnostima fondovi kategorije A od početka godine prosječno su narasli za 8,44 posto i time više nego nadoknadili cjelogodišnji gubitak iz prošle godine. Pritom je najuspješniji bio fond PBZ CO s prinosom od 10,66 posto, a najsporije je rastao RBA fond (+5,45 posto). Uzimajući u obzir izvedbu u prošloj godini, najuvjerljiviji oporavak ostvario je Erste fond, čiji je ovogodišnji prinos gotovo pet postotnih poena iznad prošlogodišnjeg gubitka.

I fondovi kategorije B, koji ravnomjerno ulažu u dionice i obveznice, bilježe stabilan oporavak uz nešto niže prinose. Od početka godine ostvarili su prosječni prinos od 5,17 posto dok su u cijeloj prošloj godini pretrpjeli gubitak od 5,04 posto. Najbolji rezultat u prvom polugodištu ostvario je Erste fond s prinosom od 7,42 posto, a najniži rast (2,81 posto) bilježi Raiffeisen fond.

Najsporije se oporavljaju fondovi kategorije C, namijenjeni osiguranicima pred mirovinom, koji pretežno ulažu u obveznice. Cijene obveznica i dalje su pod pritiskom zbog oštre monetarne politike, ali u očekivanju završetka ciklusa podizanja kamatnih stopa postupno se stabiliziraju. U takvim okolnostima fondovi kategorije C uspjeli su ostvariti pozitivne prinose, ali nisu ni približno amortizirali gubitke iz prošle godine.

U prvih šest mjeseci prosječno su rasli po stopi od 1,05 posto dok su lani uknjižili minus od 5,25 posto. Najbolje je poslovao Erste fond s prinosom od 1,84 posto dok je najniži prinos (+0,89 posto) ostvario Raiffeisen fond.

  • +5
Umirovljenici Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Obvezni mirovinski fondovi imali su na kraju svibnja 2,2 milijuna članova, pri čemu se u kategoriji B nalazilo njih 83,9 posto, u kategoriji A 11,8 posto te u kategoriji C 4,3 posto od ukupnog broja članova.

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem svibnja 2023. iznosila je 18,5 milijardi eura, što je oko milijardu eura ili 5,7 posto više u odnosu na početak godine.

Državne obveznice su i dalje dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova s 11,6 milijardi eura i udjelom od 62,5 posto. U posljednje vrijeme povećano je ulaganje u dionice koje čine 21,5 posto imovine (4 milijarde eura).

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove s 2,1 milijardom eura i udjelom od 11,1 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova.