RECESIJA U EU

BDP rastao samo Poljskoj i Cipru

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.06.2009 15:23
  • Objavljeno 03.06.2009 u 15:09
izložba recesija

izložba recesija

Izvor: Reuters / Autor: Eric Thayer

U prvom kvartalu BDP u EU-27 niži je za 2,4 posto, a u eurozoni za dva i pol posto u odnosu na zadnji kvartal 2008. Jedine zemlje Europske unije bez pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju ove godine su, prema prvoj procjeni i Eurostatu raspoloživim podacima, Poljska i Cipar

U eurozoni BDP je od početka godine do kraja ožujka okopnio za dva i pol posto, a u cijeloj EU-27 za 2,4 posto, piše magazin Banka.

U usporedbi s prvim kvartalom prošle godine, sažimanje gospodarstava je evidentno. U eurozoni je godišnji pad BDP-a 4,8 posto, a u EU-27 4,5 posto. U zadnjoj četvrtini prošle godine BDP je također bio u minusu, za 1,7 posto u eurozoni i 1,6 posto u EU-27.

Eurostat je ove svoje prve procjene popratio podsjećanjem da je potrošnja u domaćinstvima smanjena za pola posto u eurozoni i za cijeli posto u cijeloj EU.

U eurozoni su ulaganja niža za 4,2 posto, a u EU-27 za 4,4 posto u odnosu na završni kvartal prošle godine. I izvoz je slabiji, 8,1 posto u eurozoni i 7,8 posto u EU-27. Istu je sudbinu doživio i uvoz, istina u nešto blažoj formi s padom od 7,2 posto u eurozoni i 7,8 posto u EU-27 nastavivši time negativne trendove iz prethodnog tromjesečja.

Prema prvim podacima statističkog ureda EU, svega je nekoliko zemalja pošteđeno tehničke recesije od dva uzastopna kvartala negativnog rasta. To su Bugarska, usprkos padu BDP-a u prvoj četvrtini godine od tri i pol posto, Češka, Malta, Austrija, Rumunjska, Slovačka (uz nagao pad BDP-a u prvom tromjesečju 2009. od 5,4 posto prema zadnjem lanjskom kvartalu kada je rast BDP bio dva i pol posto).

Cipar i Poljska jedine su dvije zemlje s BDP-om u porastu, Cipar sa 1,6 posto, a Poljska sa 1,9 posto. Analitičari središnje europske banke (ECB) smatraju da je prvo tromjesečje ove godine najteži dio krize u kome će pad BDP-a dostići dno, prve su naznake oporavka već detektirane, no ne u mjeri da bi se ustvrdilo da je oporavak počeo. Tek će rezultati drugog tromjesečja pokazati je li on uhvatio maha.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi