NIJEMCI ZAGRIZLI

Bayer povisio ponudu za preuzimanje Monsanta na 65 milijardi dolara

06.09.2016 u 10:44

Bionic
Reading

Njemački Bayer povisio je svoju ponudu za preuzimanje američkog Monsanta na 65 milijarde dolara ili 127,5 dolara po dionici u pokušaju da stvori globalnog diva za proizvodnju sjemenja i pesticida, objavili su u utorak britanski mediji

Njemačka kompanija objavila je da su pregovori u naprednoj fazi, ali je upozorila i da nema garancija da pregovori rezultirati sporazumom, objavio je BBC.

Američka tvrtka odbila je Bayerovu početnu ponudu, iz ovogodišnjeg svibnja, od 122 dolara po dionici, ocijenivši je financijski nedovoljnom.

Ta rekordno visoka ponuda procjenjivala je vrijednost Monsanta na 62 milijarde dolara. Potom je u srpnju Bayer povisio ponudu na 125 dolara po dionici, ali je i ona odbijena.

Spajanjem Bayera i Monsanta stvorio bi se najveći svjetski poljoprivredni dobavljač koji bi bio lider na tržištu SAD-a, Europe i Azije.

Bayerov poljoprivredni odjel proizvodi sjemenje i kemikalije protiv korova i insekata, ali je poznatiji po svojim farmaceutskim proizvodima poput Aspirina i Alka-Seltzera.

Monsanto je prvenstveno poznat po svojem genetski modificiranom sjemenju za usjeve, uključujući kukuruz, soju, pamuk, pšenicu i šećernu trsku. Takvo sjeme kritiziraju aktivisti za zaštitu okoliša.