IAKO SU DANAS TODORIĆEVI

Barbara Kulmer ne odustaje od Kulmerovih dvora

27.06.2014 u 15:40

Bionic
Reading

Osim što je zaokupljena umjetničkom ostavštinom svog oca Ferdinanda Kulmera, koja je nakon petnaest godina konačno dostupna javnosti kroz izložbu 'Emocionalna ratišta', Barbara Kulmer ne odustaje od borbe za povrat obiteljske imovine. Nasljednica plemićke obitelji Kulmer još uvijek potražuje imanje od 55.000 četvornih metara na kojem se nalazi Kulmerov dvorac koje je danas u vlasništvu Ivice Todorića

Barbara Kulmer

Naime, djelomičnim rješenjem koje je doneseno u postupku povrata oduzete imovine Barbari Kulmer odbijen je zahtjev za naturalni povrat imovine u Šestinama, koji se odnosi na tzv. Kulmerove dvore, odnosno na zemljište na kojem su oni izgrađeni. Istim rješenjem određeno je kako će je država obeštetiti za oduzetu imovinu kroz naknadu u obveznicama, na što nije pristala. No ako se riješe pozitivno njezini sudski sporovi, Barbara Kulmer bi mogla podnijeti zahtjev za obnovu postupka oduzete imovine – u naravi.

'Postoje tri sudska spora koje vodimo radi utvrđivanja ništavim više ugovora i zemljišnoknjižnih upisa, kojima je preneseno vlasništvo predmetne imovine nakon oduzimanja iste pok. Ferdinardu Kulmeru, počevši od društvenog vlasništva pa do današnjeg vlasnika, Agokora d. d., odnosno Ivice Todorića. Ako uspijemo u tim sudskim postupcima, imamo mogućnost zahtjeva za obnovu postupka povrata oduzete imovine, te bismo u tom slučaju ponovno tražili naturalni povrat', objašnjavaju nam njezini odvjetnici iz društva Matana i partneri.

Barbarin otac Ferdinand Kulmer, poznati hrvatski apstraktni slikar, bio je zadnji vlasnik Kulmerovih dvora u Šestinama, plemićkog posjeda te obitelji još od 19. stoljeća. Poslije Drugog svjetskog rata imanje je nacionalizirano i dodijeljeno Agromljekarskom kombinatu. Kulmerovi dvori prelazili su iz ruke u ruku, dok nisu završili kod Ivice Todorića. 'Predmetna imovina sastoji se od više zemljišnoknjižnih čestica, koje su prije nego što su prenesene u vlasništvo Agrokora bile u vlasništvu različitih fizičkih i pravnih osoba', objašnjavaju njezini odvjetnici.

Pokušavajući rekonstruirati slijed vlasništva, pronašli smo da su Kulmerovi dvori bili dio imovine velikog državnog poduzeća Astra, pa Astre International, zatim Zagreb nekretnina (Zane), da bi ih zatim  preuzeo Agrokor i na kraju osobno – Ivica Todorić.

Vlasnik Agrokora je 2006. na ruševinama nekadašnjih Kulmerovih dvora sagradio novi dvorac, koji je lažno bio registriran kao hotel kako bi izbjegao birokratska ograničenja poput zabrane gradnje u zelenoj zoni, iako se od početka radilo o obiteljskoj rezidenciji.