NOVA PRAVILA KREDITIRANJA

Banke se nadaju da će ih od Linića spasiti Sabor

18.07.2013 u 15:07

Bionic
Reading

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) još uvijek ne žele javno komentirati izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju. Napominju kako je zakon tek poslan u proceduru i kako će nakon konzultacija poslati prijedloge za prvo saborsko čitanje

Ključna izmjena zakona ide za tim da se zaštite dužnici u slučaju rasta tečaja. Ubuduće, ako tečaj aprecira više od 20 posto tijekom otplate, što se dosad dogodilo jedino s švicarskim frankom, kamatna stopa i fiksna marža ne smiju biti veće od početnih.

U Ministarstvu financija i Udruzi Franak procijenili su da će time kamata koja je u nekim bankama porasla i do 7,5 posto biti spuštena na razinu od 4,5 posto pa čak i niže, čime bi se za 20-ak posto smanjila mjesečna rata kredita.

Prema nekim računicama banke bi zbog novog obračuna kamata mogle izgubiti najmanje 350 milijuna kuna godišnje.

Do sad se samo neslužbeno iz bankarskih krugova moglo čuti kako će zakon odmah poslati na ocjenu Ustavnom sudu zbog retrogradne primjene.

Na naš upit hoće li zatražiti mišljenje ustavnih sudaca iz HUB-a je odgovoreno:

'U Hrvatskoj udruzi banaka nije se razgovaralo o tome hoće li banke zatražiti ocjenu Ustavnog suda o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju jer vjerujemo da će konačna verzija Zakona koju će izglasati Hrvatski sabor proći sve pravne provjere, pa i one vezane uz međunarodno preuzete obveze RH, tako da to neće biti ni potrebno'.